Het kiezen van het juiste bier bij een schnitzel kan een wereld van verschil maken. De basisregel is simpel: bij zware gerechten kies je voor een zwaar biertje, en bij lichte gerechten kies je voor een licht biertje. Maar dat betekent niet altijd dat je voor een zwaar bier moet gaan, zelfs niet bij een schnitzel! Sommige hartige schnitzels smaken namelijk veel beter met een lichter biertje.
Stel je voor: je bent op skivakantie in Oostenrijk en je hebt net een heerlijke Wiener Schnitzel besteld. Maar welk bier past hier goed bij? Geen zorgen! Het beste bier bij een Wiener Schnitzel is een licht biertje, zoals een pilsener, Helles lager of Weizenbier. Het Oostenrijkse gerecht heeft van zichzelf vaak geen sterke smaak en daarom gaat dit gerecht ook heerlijk met een biertje dat licht is.
Er zijn ook schnitzels met een welbekende saus, zoals bij een Rahm Schnitzel of een Jägerschnitzel. Deze sauzen zijn vaak romig en bepalen de smaak van de schnitzels. Bij zulke schnitzelgerechten zal een biertje met een sterke smaak beter passen, zoals een Dunkel, Dubbel, of Blonde.
Ook zijn er schnitzels waar de toppings de smaak bepalen, zoals bij een Holsteiner Schnitzel die bedekt wordt met kappertjes, ansjovis, geroosterde uien en gebakken ei. Bij zulke schnitzels zal een zout of bitter biertje het beste passen, zoals een Saison, Gose of een Pilsener. En mocht je toch geen zin hebben in bier, dan is een goed glas wijn natuurlijk altijd een prima keuze.
Meer weten over de Holsteiner Schnitzel en andere Duitse varianten, klik dan hier.