Benieuwd wat de Italiaanse keuken allemaal te bieden heeft? Er zijn veel populaire gerechten vanuit Italië die wij ook in Nederland kennen. In deze blog gaan wij ons samen met jou verdiepen in de populairste gerechten van de Italiaanse keuken, een stukje geschiedenis hierachter, en wat dit gerecht zo speciaal maakt. Dus, heb je inspiratie nodig voor een lekker Italiaans gerecht? Aarzel dan vooral niet om dit blog verder te lezen. Je zult smullen van al deze lekkernijen!
Je hebt vast weleens gehoord over de pizza margherita. Dit is een van de bekendste gerechten uit Italië. Dit gerecht is makkelijk te maken en bevat drie simpele ingrediënten: tomaat, mozzarella en basilicum. De kleuren van de ingrediënten zijn rood, wit en groen. Het is opvallend, omdat dit de kleuren van de Italiaanse vlag symboliseert.
Volgens een legende is de pizza margherita in 1889 vernoemd naar koningin Margaretha. Pizzabakker Raffaele Esposito heeft een pizza gemaakt die de nationale trots van Italië laat zien, nu bekend als de pizza margherita. De koningin bleek die pizza het lekkerst te vinden en daarom werd deze speciale pizza naar haar vernoemd.
Om een klassieke pizza margherita te maken, moet dit op een speciale manier. Het is een kwestie van precies werken voor een goed resultaat:
Door de jaren heen heeft deze pizza zich verspreid over de hele wereld. Je kunt dit gerecht in het grootste deel van de landen vinden. Elk land heeft weer andere variaties die net weer anders smaken omdat er bijvoorbeeld andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Het is een echt typisch Italiaans gerecht dankzij de ingrediënten, de bereidingswijze en het verhaal achter de pizza margherita. Bij elke hap proef je de traditie en cultuur van Italië!
Dit gerecht bestaat simpelweg uit spaghetti, eieren, kaas en peper. De spaghetti carbonara is populair omdat je niet veel ingrediënten nodig hebt, dus makkelijk klaar kunt maken. Ideaal als je iets makkelijks klaar wilt maken voor het avondeten.
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit de regio Lazio, in de hoofdstad Rome. De Carbonara werd voor het eerst officieel benoemd na de Tweede Wereldoorlog toen Amerika Rome had bevrijd. Voor die tijd waren de voedselingrediënten nog heel zeldzaam. De enige beschikbare ingrediënten waren eieren en spek.
Het duurt niet lang om de spaghetti carbonara klaar te maken. Je moet op het volgende letten:
Na de ontdekking van de spaghetti carbonara en de ingrediënten, ging dit rond in veel landen en is dit recept verkrijgbaar bij veel landen in verschillende varianten. Toch blijft de basis van de spaghetti carbonara hetzelfde: een romige mix van pasta, spek, eieren, kaas en peper.
Lasagna is een Italiaanse schotel, en dit bestaat uit laagjes pasta, tomatensaus en kaas. Deze drie basisingrediënten zorgen voor een smaakvolle mix, en dit proef je bij elke hap. Dit recept valt bij veel mensen in de smaak, omdat je niet veel hoeft te doen om lasagna klaar te maken. In principe is dit een ovenschotel die je koud klaarmaakt.
Lasagna komt officieel uit Noord-Italië, vanuit regio Emilia-Romagna. De stad genaamd Bologna staat bekend om de klassieke Lasagna Bolognese, zoals we dit recept nu kennen. Eigenlijk gaat dit recept nog verder terug, omdat de Romeinen een traditie hebben overgenomen van Griekenland.
Het woord ‘’lasagna’’ komt namelijk origineel van het Griekse woord ’Laganon’, plat deeg dat in de oven werd gebakken. In de 14e eeuw kwam voor het eerst een recept voor lasagna, gemaakt met pasta, saus en kaas. Door de eeuwen heen bleven mensen dit gerecht maken. Dit zal hierom ook een bekend gerecht.
Je hoeft niet veel te doen om lasagna te kunnen maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om er extra ingrediënten aan toe te voegen, zoals vlees, groenten of vis. Dit hangt compleet af van wat jij zelf lekker vindt:
Als je na het eten nog lasagna overhoudt, kun je dit bewaren door folie om de schaal te wikkelen en dit in de koelkast te bewaren. Zo blijft de lasagna nog lang gekoeld en goed om het een andere keer nog te eten.
Doordat dit gerecht bij veel mensen in de smaak valt, wordt dit gerecht vaak gebruikt voor familiemaaltijden omdat het gerecht snel klaar is. Lasagna wordt ook kant-en-klaar verkocht omdat dit een ovenschotel is. Als je zin hebt in een snelle hap, is dit de ideale optie voor jou!
Panini’s zijn warm gegrilde Italiaanse broodjes die geschikt zijn om te eten als lunch, maar ook als avondeten als je behoefte hebt aan een makkelijk gerecht. Eigenlijk is de panini een soort tosti, omdat je het brood belegd met ingrediënten zoals kaas of ham, om het daarna onder de grill of tosti-ijzer te leggen. Daarnaast kun je veel variaties maken die afstemmend zijn op jouw eigen smaak en voorkeur. Ideaal als je weinig tijd hebt om een gerecht te maken!
De panini komt officieel uit de Italiaanse stad Lombardije. Dit gerecht is simpel te bereiden en hierdoor heeft dit gerecht zich in de jaren 70 en 80 snel verspreid naar andere landen. De panini is vooral populair in Europa en Amerika, omdat het gerecht veelzijdig is en dit valt bij veel Europese en Amerikaanse inwoners in de smaak.
Dankzij de eenvoud van dit recept, kun je de panini in een paar stappen bereiden. Dit is wat je moet doen:
De panini wordt nu nog steeds in veel cafés en restaurants gemaakt. Er worden veel verschillende soorten klaargemaakt. Je kunt de broodjes met veel verschillende belegsoorten bereiden. Deze combinaties worden vaak verkocht en gemaakt:
Zoals al is benoemd, hangt het compleet af van jouw voorkeur en smaak. Je kunt het maken zoals jij het zelf wilt. Wees lekker creatief en bekijk welk ingrediënt jij op je panini wilt hebben.
Heb je al trek gekregen in al deze recepten? Of je nu houdt van pizza margherita, spaghetti carbonara, lasagna of de panini, de Italiaanse keuken heeft voor iedereen wat te bieden. Dus ook voor jou!
Nu je weet wat deze gerechten zijn, kun je zelf aan de slag gaan. Ga zelf op onderzoek uit om te proeven van de Italiaanse cultuur en specialiteiten. Voor de recepten kun je rondkijken op deze website om uitgebreide tips te krijgen hoe je deze gerechten precies maakt, of maak gebruik van stap voor stap video’s.
Je kunt zelf met de ingrediënten experimenteren om te kijken wat jij zelf het lekkerst vindt. Deze klassieke gerechten zijn perfect om mee te starten als je een beginnende kok bent. Ga lekker zelf aan de slag en geniet. Eet smakelijk!