Saffraan: Het rode goud

Saffraan, misschien wel het meest iconische Spaanse kruid, staat bekend om zijn diepe, aardse smaak en levendige gouden kleur. Het wordt vaak beschreven als het hart van veel Spaanse gerechten, zoals paella en een verscheidenheid aan stoofschotels. De kruiden worden verkregen uit de stigma’s van de saffraankrokus en zijn, vanwege het intensieve handarbeidsproces om ze te oogsten, een van de duurste kruiden ter wereld.

Pimentón (paprikapoeder)

Pimentón, of Spaans paprikapoeder, is een ander fundamenteel ingrediënt in de Spaanse keuken. Dit kruid wordt gemaakt door paprika’s te drogen en te malen, en komt in drie variëteiten: zoet (dulce), bitterzoet (agridulce), en heet (picante). Pimentón geeft een rijke, rokerige diepte aan gerechten zoals chorizo, patatas bravas en Galicische octopus (pulpo a la gallega).

Peterselie

Hoewel peterselie misschien een bescheiden kruid lijkt, speelt het een cruciale rol in vele Spaanse recepten. Het wordt vaak gebruikt als garnering of als een van de primaire ingrediënten in sauzen zoals de beroemde salsa verde, die bij vis wordt geserveerd.

Knoflook

Knoflook is de ruggengraat van de Spaanse keuken en wordt gebruikt in bijna elk hartig gerecht. Het voegt een pittige, aromatische smaak toe die de basis vormt van veel traditionele Spaanse gerechten, waaronder gazpacho, aioli, en diverse stoofschotels.

Laurierblad

Laurierbladeren zijn een essentieel onderdeel van de Spaanse stoofpotcultuur. Ze worden gebruikt om complexiteit toe te voegen aan een breed scala van gerechten, van de langzaam gekookte fabada (bonenstoofpot) tot verschillende soorten visgerechten.

 

De kruiden die in de Spaanse keuken worden gebruikt, zijn meer dan alleen smaakmakers; ze zijn een essentieel onderdeel van de culturele expressie van Spanje. Door deze kruiden in je eigen keuken te gebruiken, kun je de rijke tradities en smaken van Spanje verkennen. Of je nu een authentieke paella bereidt of experimenteert met tapas, het integreren van deze Spaanse kruiden zal ongetwijfeld je gerechten naar een hoger niveau tillen en een vleugje Spaans culinair erfgoed aan je maaltijden toevoegen.


Inspiratie