De kern van mexicaanse gerechten

Traditionele Mexicaanse gerechten zijn een mengeling van inheemse en Spaanse invloeden, wat resulteert in een gevarieerd en levendig culinair landschap. Maïs, bonen en chili zijn de pijlers van de Mexicaanse keuken, aanwezig in bijna elk gerecht. Hier zijn enkele iconische gerechten die de essentie van de Mexicaanse keuken vangen:

  • Tacos: Ver buiten de grenzen van Mexico bekend, zijn tacos kleine handgerechten bestaande uit een tortilla gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten zoals vlees, vis, groenten, en kaas.
  • Mole: Deze rijke en complexe saus, vaak gemaakt met een verrassende combinatie van ingrediënten zoals chocolade, pepers en kruiden, is een feestelijke schotel die bij speciale gelegenheden wordt geserveerd.
  • Ceviche: Hoewel oorspronkelijk uit Peru, is ceviche in Mexico een populaire schotel aan de kustgebieden, gemaakt met verse vis, limoensap, uien, tomaten en chili.

Street food en snacks

Mexicaanse street food, bekend als ‘antojitos’ (letterlijk “kleine verlangens”), is een integraal onderdeel van de Mexicaanse eetcultuur. Gerechten zoals:

  • Elote: Gegrilde maiskolven besmeerd met mayonaise, kaas en chili.
  • Tamales: Gestoomde maïsdeegpakketjes gevuld met vlees, kaas, of fruit, gewikkeld in maïsbladeren of bananenbladeren.
  • Churros: Gefrituurde deegstengels bestrooid met suiker en kaneel, vaak geserveerd met chocoladesaus.

Regionale variaties

De Mexicaanse keuken varieert sterk per regio:

  • Yucatán: Bekend om gerechten zoals cochinita pibil, langzaam gegaard varkensvlees in achiote.
  • Oaxaca: Beroemd om zijn zeven verschillende soorten mole en quesillo (Oaxacaanse kaas).
  • Noord-Mexico: Bekend om zijn uitstekende vlees en barbecueschotels, zoals carne asada.

Kruiden en Specerijen

Kruiden en specerijen spelen een cruciale rol in de Mexicaanse keuken. Chili pepers zoals jalapeño, serrano, en habanero voegen warmte en diepte toe aan gerechten. Andere essentiële smaakmakers zijn koriander, limoen, en knoflook.

De Mexicaanse keuken is een levendige mix van smaken, kleuren en culturen. Het is een keuken die troost biedt, gemeenschap viert en een rijk erfgoed omarmt. Door de diversiteit van haar gerechten en de rijkdom van haar smaken, biedt de Mexicaanse keuken een onvergetelijke culinaire ervaring die verder gaat dan het eenvoudige genot van eten – het is een viering van het leven zelf. Of je nu geniet van een simpel street food gerecht of een complex mole gerecht, de Mexicaanse keuken belooft altijd een avontuur te zijn voor je smaakpapillen.


Inspiratie