De Duitse keuken heeft gerechten die ver teruggaan in de geschiedenis. Elke regio kent namelijk gerechten met hun eigen specialiteiten. De stad Beieren staat bijvoorbeeld bekend om gerechten zoals Schweinshaxe. Dit is geroosterd varkensvlees, zoals we dit in Nederland kennen. Ook zijn in deze stad pretzels erg populair. In Hamburg wordt er vaak Labskaus gemaakt, dit is een stoofpot met vlees en aardappelen. Als je Duitse gerechten maakt, is het misschien interessant om de geschiedenis erachter te weten.
De Duitse recepten zijn namelijk door veel generaties doorgegeven en verfijnd. Hierdoor zijn ze nu nog steeds uniek en origineel. Als je Duitse recepten uitprobeert, breng je een stukje van deze traditie naar je eigen keuken en zo leer je om de gerechten te maken zoals ze dit in Duitsland doen.
Tip: Je kunt een klassiek gerecht zoals Kartoffelsalat (aardappelsalade) uitproberen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, maar het gerecht zal zeker in de smaak vallen!
Kwaliteit staat op één
In de Duitse keuken is het belangrijk om te zorgen voor goede kwaliteit in de gerechten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het bekende Duitse Reinheitsgebot.
Dit is een wet die in 1516 is bedacht. Deze wet bepaalt dat bier alleen uit water, gerst en hop mag bestaan. Deze wet geldt niet alleen voor bier, maar ook voor andere producten zoals Bratwurst, Thüringer Rostbratwurst en het klassieke gerecht, de Wiener Schnitzel.
Veel gerechten zijn erg makkelijk te maken. Dit is wat de Duitse keuken zo speciaal en bijzonder maakt. Door het gebruik van kwaliteitsingrediënten worden de gerechten heel smaakvol. Deze focus op goede producten kun jij dit als thuiskok makkelijk verwerken in je gerechten. Als je ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt, breng je elk gerecht naar een hoger niveau. Je kunt ook kiezen voor meer uitdaging om je gerechten meer eigen te maken.
Tip: Kijk eens bij de lokale supermarkt of delicatessenwinkel of je Duitse producten kunt vinden, zoals echte Bratwurst of zuurkool. Dit maakt je gerecht nog unieker!
Vleesgerechten met een Duitse twist
Vlees speelt een belangrijke rol in veel Duitse gerechten. Van de bekende schnitzel tot gehaktballen (Frikadellen) en de klassieke braadstukken zoals Sauerbraten. Er zit veel vlees in gerechten zoals deze.
Deze vleesgerechten worden vaak geserveerd met aardappelen, zuurkool en een rijke saus. Dit zorgt ervoor dat je een maaltijd hebt die vullend en smakelijk is. De bereidingswijze van Duits vlees is veelzijdig. Veel van deze gerechten worden gestoofd, gebakken of gegrild, wat zorgt voor een diepere smaak. Het leuke is dat je deze technieken eenvoudig thuis kunt toepassen. Op deze manier kun je genieten van de klassieke Duitse vleesgerechten.
Tip: Je kunt proberen om een Sauerbraten te maken. Dit gerecht is een gemarineerd rundvleesgerecht dat wordt gestoofd en vervolgens op smaak gebracht wordt met kruiden en azijn. Heerlijk met aardappelpuree en rode kool!
Geschikt voor alle seizoenen!
Duitse gerechten zijn vaak stevig en vullend, ideaal voor koude wintermaanden! Denk aan Sauerkraut (zuurkool met worst), Kartoffelpuffer (aardappelkoekjes) en Rinderrouladen (gevulde rundvleesrolletjes). Maar de Duitse keuken heeft ook genoeg lichtere opties voor de zomer, zoals Spargelzeit, waarin witte asperges een hoofdrol spelen.
Je kunt dus het hele jaar door genieten van Duitse gerechten, of je nu zin hebt in een stevige stoofpot voor de winter of een frisse aspergesalade in de lente.
Tip: Je kunt een makkelijke en hartige stoofpot zoals Gulasch gebruiken. Met weinig ingrediënten kun je alsnog een lekker en smaakvol gerecht maken!