Chili pepers: Het hart van de mexicaanse keuken

Geen bespreking van Mexicaanse kruiden is compleet zonder de chili pepers. Deze zijn de ruggengraat van vele Mexicaanse gerechten en variëren enorm in smaak, kleur en scherpte. Hier zijn enkele van de meest populaire:

  • Jalapeño: Mild in hitte en vol van smaak, jalapeños zijn veelzijdig en worden zowel vers als geconserveerd gebruikt.
  • Serrano: Iets heter dan de jalapeño, wordt vaak rauw gebruikt in salsa’s en guacamole voor een frisse, pittige kick.
  • Chipotle: Dit zijn gerookte, gedroogde jalapeños die een diepe, rokerige smaak toevoegen aan moles en stoofschotels.
  • Ancho: Gedroogde poblano pepers die mild zijn in hitte en zoet, met een tintje van chocoladeachtige tonen, ideaal voor sauzen.

Koriander: Frisheid in elk blad

Vers gehakte koriander is onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Het voegt een heldere, citrusachtige frisheid toe die gerechten zoals taco’s, salsa’s en enchiladas complementeert.

Komijn: Aardse warmte

Komijn speelt een cruciale rol in het opbouwen van de smaak in Mexicaanse gerechten. Het wordt vaak gebruikt in de bereiding van taco kruidenmengsels, chili con carne, en andere vleesgerechten, waar het diepte en een aardse warmte toevoegt.

Mexicaanse oregano: Een wilde twist

Mexicaanse oregano, verwant aan citroenverbena, is sterker en minder zoet dan de meer bekende Mediterrane oregano. Het wordt gebruikt in een verscheidenheid van traditionele gerechten, waaronder chili, stoofschotels en sauzen, en voegt een bijna citrusachtige pittigheid toe.

Hoe te gebruiken

Deze kruiden worden vaak gemengd om krachtige pasta’s en marinades te maken, of gebruikt in poedervorm om diepte toe te voegen aan soepen en sauzen. Het experimenteren met deze kruiden kan thuis koks helpen om authentieke Mexicaanse smaken te bereiken.

De kruiden van Mexico zijn even divers als de landschappen van het land zelf. Van de brandende hitte van de chili pepers tot de frisse kick van koriander, elk kruid speelt zijn rol in het orkest van smaken die de Mexicaanse keuken zo geliefd maken. Door deze kruiden in uw kookkunsten op te nemen, kunt u een vleugje Mexicaanse passie en traditie aan elke maaltijd toevoegen.


Inspiratie