Wil je kruiden hebben, zonder dit van de supermarkt of andere winkels te hoeven halen? Dan heb ik de oplossing voor jou. Je kunt zelf jouw kruiden maken in je eigen tuin! Er zijn verschillende manieren waarop jij dit zelf kunt doen. In dit blog gaan we ons verdiepen in hoe je zelf jouw eigen kruidentuin maakt, wat je hiervoor nodig hebt en verdere algemene tips voor het onderhouden. Benieuwd? Laten we dan snel beginnen!
Het hebben van een eigen kruidentuin heeft veel voordelen, omdat je jouw eigen verse en smaakvolle ingrediënten kunt maken en in handbereik hebt. Of je nu een vensterbank hebt, of een grote achtertuin: het kan allemaal! Het kweken van jouw eigen kruiden is ideaal omdat je alles wat je nodig hebt nu zelf in huis hebt! Handig toch?
Met jouw eigen kruidentuin heb je een groot assortiment aan kruiden die supervers zijn. Je krijgt veel meer smaak in je kruiden, omdat ze natuurlijker zijn dan de varianten die je bij de supermarkt koopt. Als je de kruiden bij rijpheid plukt op het moment van gebruik, komt het maximale aroma vrij. Op deze manier haal je de beste smaak uit je kruiden.
Je kent het vast wel: je hebt kruiden nodig maar ze zijn veel te duur in de supermarkt. Met je eigen kruidentuin bespaar je veel tijd en geld wat je normaal zou besteden aan een trip naar de supermarkt. Een groot voordeel dus!
Hoe vaak koop je nou een hele zak kruiden terwijl je maar een minimale portie nodig hebt voor je maaltijd? Dit maakt echt een hoop verschil met jouw eigen kruiden! Je kunt zelf inschatten hoeveel je van welk kruid nodig hebt om voedselverspilling te voorkomen.
Wanneer je zelf kruiden kweekt, voorkom je dat je veel verpakkingsafval hebt en dit moet weggooien. Zo ben je een stap dichterbij een duurzamer leven omdat je zo min mogelijk afval hebt!
Je hebt eindeloze mogelijkheden aan kruiden die je kunt kiezen voor jouw eigen kruidentuin. Als je hier nog nieuw mee bent, is het handig om te starten met kruiden die niet teveel verzorging en onderhoud nodig hebben. Deze kruiden zijn hier ideaal voor:
Het is handig om na te denken over welke kruiden je vaak gebruikt in de keuken, en hierop je selectie aan te passen. Als je bijvoorbeeld van Aziatische gerechten houdt, kun je overwegen om citroengras of koriander te gebruiken. Of als je vaak Italiaanse gerechten kookt, kun je basilicum, oregano of tijm gebruiken.
Een kruidentuin binnen is perfect als je buiten weinig ruimte hebt of het hele jaar door kruiden wilt planten en oogsten. Een vensterbank met veel zonlicht is bijvoorbeeld de ideale plek hiervoor.
Een paar kruiden die je goed binnen kunt groeien zijn basilicum, munt of bieslook. Zorg er wel voor dat je potten kiest die stevig genoeg zijn voor de plant en gebruik potgrond van hoge kwaliteit. Je moet met verschillende dingen rekening houden wanneer je besluit dat je de kruiden binnen wilt planten.
Je moet je kruiden goed in het licht zetten zodat ze goed kunnen groeien. De meeste kruiden hebben minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. Hier is een korte overzicht van enkele kruiden die je binnen kunt kweken:
Gebruik gefilterd of gedestilleerd water. Kraanwater kan chloor en andere chemicaliën bevatten wat schadelijk kan zijn voor planten. Wanneer je schoon water gebruikt, kunnen jouw kruiden zich beter ontwikkelen en krijg je een beter resultaat. Let wel op de bladeren en de grond. Vergeet niet dat de verdelgende bladeren vaak overbewatering kan veroorzaken, terwijl de verwelking onderbewatering kan veroorzaken.
Gebruik potgrond van hoge kwaliteit die speciaal ontwikkeld is voor potplanten. Dit is lichter en beter doorlatend voor het kruid dat je laat groeien. Je kunt bijvoorbeeld een kruidenmix van turf, perliet en zand gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je kruid voldoende groei krijgt om het optimale resultaat te krijgen.
Als je de kruiden in het licht wilt zetten, maar je hebt niet de optie om een vensterbank te gebruiken, dan is het een ideale optie om een gloeilamp te gebruiken. Er bestaan LED-groeilampen die speciaal gemaakt zijn voor planten die weinig natuurlijk licht kunnen krijgen. Deze lampen verbruiken minder elektriciteit, terwijl ze toch voldoende licht geven om de planten gezond te kunnen laten groeien.
Veel kruiden hebben een constante temperatuur nodig, met voorkeur tussen de 18 en 22 graden. Om het kruid vochtig genoeg te krijgen, kun je een luchtbevochtiger gebruiken. Je kunt ook waterbakjes bij de planten zetten om droogheid te voorkomen.
Om je kruiden goed te onderhouden is het belangrijk om de kruiden regelmatig te snoeien en gezond te houden. Basilicum heeft dit regelmatig nodig, omdat de smaak minder sterk wordt als de plant begint te bloeien. Dit doe je door de bovenste bladeren en stelen weg te knippen. Zo voorkom je dat er bloemen gaan vormen bij de basilicumplant en krijg je een krachtige smaak.
Door je kruiden dichtbij elkaar te plaatsen maak je een microklimaat waarbij de planten elkaar helpen om vocht vast te houden. De waterdamp die wordt afgegeven blijft in de lucht rondom de planten. Hiermee zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd, waardoor de planten vochtig zullen blijven.
Heb je een tuin of balkon? Dan kun je je kruidentuin goed buiten beginnen. Kruiden als rozemarijn, tijm en lavendel doen het goed in buitenomstandigheden. Ze hebben veel zonlicht nodig en groeien snel op verschillende soorten grond. Buitenplanten nemen wel meer ruimte in, wat handig is voor kruiden zoals munt.
Hier lees je hoe je buiten je kruiden succesvol kunt kweken en zie je waar je rekening mee moet houden bij het oogsten. Je hebt veel voordelen bij het kweken van kruiden buiten. Hier een overzicht van wat jouw voordelen zijn als je dit proces buiten wilt doen:
Een van de belangrijkste voordelen is dat je veer ruimte hebt om je kruiden te planten. In een tuin of balkon heb je veel meer ruimte dan wanneer je binnen gaat oogsten. Dit is ideaal voor kruiden die snel groeien en hierdoor veel ruimte in beslag nemen, zoals bijvoorbeeld munt. Je kunt ze de ruimte geven zonder dat ze andere planten in de weg staan.
De meeste kruiden hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat je kruiden een goede plek krijgen zodat ze minstens 6 uur direct in de zon staan per dag. Dit gaat vooral om de kruiden zoals rozemarijn en tijm, omdat deze kruiden echt van zon houden. Als je merkt dat ze niet genoeg zon krijgen in de tuin of op een balkon, dan kun je deze kruiden in potten planten. Zo kun je ze makkelijk naar een zonnigere plek verplaatsen. Water geven is een ander belangrijk onderdeel van het buiten kweken van kruiden.
Kruiden als rozemarijn kunnen goed tegen droogte, maar toch hebben ze regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Dit is vooral als je ze net in de grond plant. Zorg ervoor dat je de grond vochtig genoeg houdt, maar dat het niet te nat wordt. Te veel water zorgt voor rotting in de wortels. Als je merkt dat de grond snel uitdroogt, vooral in potten, geeft het dan iets vaker water.
Veel kruiden zijn niet heel kieskeurig wanneer het om grondsoorten gaat. Kruiden zoals tijm of rozemarijn kunnen goed groeien in arme zandgronden die niet veel voedingsstoffen bevatten. Andere kruiden, zoals munt, geven de voorkeur aan vochtige, rijke grond met meer voedingsstoffen.
Het is een goed idee om compost en potgrond te mengen door de grond voordat je de kruiden in de grond plant. Dit zorgt voor een goede start en zorgt ervoor dat ze genoeg voedingsstoffen hebben om sterk te groeien.
Als je kruiden buiten kweekt, moet je goed rekening houden met het weer, vooral wanneer het kouder weer wordt. Veel kruiden, zoals basilicum en koriander, zijn gevoelig voor kou en kunnen beschadigd raken door bevriezing.
Je kunt overwegen om deze kruiden in potten te planten, zodat je ze makkelijk naar binnen kunt verplaatsen. Kruiden die wel buiten kunnen blijven, zoals rozemarijn en tijm, kun je afdekken met een doek of ze in een beschutte hoek van de tuin te plaatsen. Op deze manier blijven de planten goed houdbaar in de koudere seizoenen.
Sommige kruiden groeien beter wanneer ze naast bepaalde planten staan. Dit wordt ook wel companion planting of combinatieteelt genoemd. Zo houdt basilicum bijvoorbeeld vliegen en muggen weg, terwijl dit tomatenplanten beschermt tegen plagen.
Rozemarijn gaat goed samen met tijm. Ze kunnen samen worden geplant omdat ze dezelfde groeiomstandigheden nodig hebben, zoals veel zon en goede grond. Munt moet vaak apart worden geplant, en het liefst in een pot. Deze plant groeit zo snel dat het andere kruiden kan overdekken.
Om af te sluiten, is een kruidentuin hebben is niet alleen handig, omdat je je eigen kruiden kunt ontwikkelen en laten groeien, maar dit kan ook een leuke hobby zijn omdat het rustgevend is. Dit zijn redenen waarom veel mensen dit hebben.
Begin vandaag nog met het ontdekken hoe jij je eigen kruiden kunt kweken. Gebruik handleidingen, en zoek uit welke kruiden jij in je eigen tuintje wilt hebben. Je kunt ook gebruikmaken van filmpjes, om te kijken hoe andere mensen het oogsten aanpakken. Hierdoor kun je voor jezelf leren hoe je dit aanpakt om een echte pro in het tuinieren te worden!
Welke kruiden er in jouw tuin verschijnen, is helemaal aan jou! Je kunt makkelijke opties kiezen, of als je iets meer uitdaging wilt kun je kruiden kiezen die meer aandacht voor het oogsten nodig hebben.
Dus, ga lekker aan de slag met jouw eigen productie en je zult verrast zijn van de resultaten die jouw kruiden te bieden hebben! Veel tuinier plezier!