Fundamentele ingrediënten

  1. Rijst en Noedels: Rijst is de hoeksteen van de Vietnamese keuken, zowel in zijn traditionele vorm als verwerkt in rijstnoedels en rijstpapier. Deze vormen de basis voor vele gerechten zoals Pho (noedelsoep) en Goi Cuon (verse lenterollen).
  2. Vissaus (Nuoc Mam): Vissaus is het hart van de Vietnamese keuken en wordt gemaakt van gefermenteerde vis. Deze saus is cruciaal voor het op smaak brengen van een breed scala aan gerechten en dient als basis voor veel dipsauzen.
  3. Verse Kruiden: Kruiden spelen een prominente rol; koriander, munt, Thaise basilicum, citroengras en dille zijn niet weg te denken uit de keuken. Ze worden rijkelijk gebruikt, zowel in gerechten als garnituur.

Belangrijke specerijen

  1. Tamarindepasta: Tamarinde is een belangrijk ingrediënt in veel Vietnamese sauzen en curry’s. Het biedt een essentiële zure component die gerechten een frisse smaak geeft.
  2. Chilipepers: Chilipepers worden veel gebruikt om gerechten pittigheid te geven. Ze kunnen vers, gedroogd, of in de vorm van chili-saus worden toegevoegd. 
  3. Knoflook en Sjalotten: Deze alliums vormen de basis van vele marinades en sautés, en voegen diepte en rijkdom toe aan de gerechten.

Unieke combinaties en technieken

  1. Vijfkruidenpoeder: Dit is een mix van steranijs, kruidnagel, Chinese kaneel, venkelzaad en Szechuan peper, die een warme, kruidige ondertoon geeft aan geroosterd vlees en stoofschotels.
  2. Citroengras: Dit aromatische kruid wordt gebruikt om een citroenachtige frisheid toe te voegen aan marinades en stoofpotten. Het is bijzonder populair in gegrilde gerechten.

Kooktechnieken

De voorbereidingstechnieken zijn essentieel om de beste smaken uit deze ingrediënten te halen. Korte kooktijden en snelle marinades zorgen ervoor dat de frisheid van de ingrediënten behouden blijft. Bovendien is het gebruik van een vijzel om kruidenpasta’s te maken een veelgebruikte techniek die de essentiële oliën en smaken van de ingrediënten maximaliseert.

Gezondheidsaspecten

De Vietnamese keuken is niet alleen smaakvol maar ook gezond. De nadruk op verse groenten, magere eiwitten en de beperkte inzet van olie leiden tot een voedingsrijk en gebalanceerd dieet. De gerechten zijn vaak rijk aan antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen dankzij de kruiden en specerijen.

 

De Vietnamese keuken biedt een avontuurlijke smaakervaring die zowel rijk als verfijnd is. Met zijn unieke blend van ingrediënten en specerijen brengt het een smaakpalet voort dat kenmerkend is voor Vietnam’s rijke culturele erfgoed. Of het nu gaat om een simpele noedelsoep of een complexe curry, de Vietnamese keuken blijft een culinaire ontdekking die je smaakpapillen prikkelt en je uitnodigt voor meer.


Inspiratie