Authentieke Griekse Taramasalata (Viskuitspread)

Taramasalata is een romige en smaakvolle spread, populair in de Griekse keuken. Het is gemaakt van tarama, de gezouten en gerookte kuit van kabeljauw, karper of grijs mullet gemengd met olijfolie, citroensap en brood of aardappelen. Deze hartige spread is een perfect voorgerecht of snack, geserveerd met vers brood of knapperige groenten.

<15 min

Makkelijk

Ontbijt

Aantal personen:

Benodigdheden:

  • 200 gram tarama (viskuit)
  • 200 gram wit brood (zonder korst)
  • 2 middelgrote uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 ml extra vierge olijfolie
  • Het sap van 2 citroenen
  • 1 eetlepel gehakte verse peterselie

Alternatieve ingrediënten:

Door kookmodus aan zetten blijft jou telefoon aanstaan wanneer je druk bezig bent met koken!

Bereidingswijze:

  1. Week het brood in water tot het zacht is. Knijp het overtollige water eruit.

  2. Doe de tarama, het geweekte brood, de uien en knoflook in een keukenmachine of blender. Mix tot een gladde pasta.

  3. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de machine draait, gevolgd door het citroensap. Blijf mixen tot het mengsel dik en romig is.

  4. Voeg de gehakte peterselie toe en mix nog even door.

  5. Laat de taramasalata minstens 2 uur in de koelkast rusten voor het serveren.

Gereedschappen:

Tips voor het koken

  • Zorg ervoor dat je extra vierge olijfolie van goede kwaliteit gebruikt, omdat de smaak prominent aanwezig is in de taramasalata.
  • Als je de taramasalata te dik vindt, kun je een beetje water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.

Serveertips

Serveer de taramasalata gekoeld met warm pitabrood, verse groenten zoals komkommer en paprika, of als dip voor gegrilde vis. Een droge witte wijn of een frisse rosé past goed bij de rijke smaak van de taramasalata.

Voedingsinformatie

Per portie bevat de taramasalata ongeveer 300 calorieën, 20 gram vet, 15 gram koolhydraten en 10 gram eiwit.

Samenvatting

Taramasalata is een traditionele Griekse viskuitspread, gemaakt met tarama, brood, olijfolie en citroensap. Het is een heerlijk voorgerecht of snack dat perfect past bij vers brood of knapperige groenten. Met dit recept kun je eenvoudig zelf authentieke taramasalata maken en genieten van de rijke en romige smaak van deze mediterrane delicatesse.

Geschiedenis

Emma

Hey daar! Ik ben Emma, en ik wil je graag welkom heten bij Tijdvoorkoken.nl. Dit plekje op het internet is mijn manier om jou mee te nemen op een smakelijke reis, vol met unieke en bijzondere recepten. Koken is voor mij een moment van pure vreugde, en met deze site hoop ik een beetje van die magie met je te delen. Of je nu zin hebt in iets echt speciaals of gewoon wilt experimenteren met nieuwe smaken, ik sta klaar met recepten die elke maaltijd omtoveren tot een klein feestje. Dus, schort om en laten we samen iets heerlijks maken!