Schweinshaxe (Gebraden Varkensschouder)

Schweinshaxe, ook wel bekend als gebraden varkensschouder, is een populair gerecht in Zuid-Duitsland en Beieren. Het is een stevig, hartig gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens Oktoberfest en andere Duitse feesten. De varkensschouder wordt langzaam geroosterd tot het vlees zacht en sappig is, en de huid krokant en goudbruin. Het is een eenvoudig recept, maar het resultaat is een heerlijk en bevredigend gerecht dat je doet denken aan gezellige avonden in een Duitse biergarten.

>60 min

Moeilijk

Diner

Benodigdheden:

 • 1 varkensschouder (ongeveer 2-3 kg)
 • 2 uien, in grove stukken gesneden
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 liter donker bier
 • 2 eetlepels zout
 • 1 eetlepel peper
 • 1 eetlepel karwijzaad
 • 2 laurierblaadjes
 • 4 takjes verse tijm

Door kookmodus aan zetten blijft jou telefoon aanstaan wanneer je druk bezig bent met koken!

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Wrijf de varkensschouder in met zout, peper en karwijzaad.
 3. Leg de uien, knoflook, laurierblaadjes en tijm in een braadslee.
 4. Plaats de varkensschouder bovenop de groenten in de braadslee.
 5. Giet het bier over de varkensschouder.
 6. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en braad de varkensschouder 2-3 uur in de oven.
 7. Verwijder de folie en verhoog de temperatuur tot 200°C. Rooster nog 30-45 minuten tot de huid krokant is.
 8. Laat het vlees 10 minuten rusten voor het serveren.

Tips voor het koken

 • Voor een extra krokante huid, kunt u de varkensschouder onder de grill plaatsen voor de laatste 5-10 minuten van de kooktijd.
 • Zorg ervoor dat je het vlees laat rusten voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen, wat resulteert in een sappiger stuk vlees.

Serveeradvies

Schweinshaxe wordt traditioneel geserveerd met aardappelknödel (aardappel dumplings), zuurkool en een stevig Duits bier. Voor een wijn/spijs combinatie, zou een volle, rijke Riesling of een fruitige Pinot Noir goed passen bij dit gerecht.

Samenvatting

Schweinshaxe, of gebraden varkensschouder, is een traditioneel Duits gerecht dat zowel rijk aan smaak als vullend is. De varkensschouder wordt langzaam geroosterd met kruiden en bier, wat resulteert in een sappig en smaakvol stuk vlees met een krokante huid. Het is een eenvoudig recept, maar het vergt wat tijd en geduld. Het eindresultaat is echter de moeite waard. Dit gerecht is perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie, en is een heerlijke manier om een beetje Duitse cultuur en traditie in huis te brengen.

Emma

Hey daar! Ik ben Emma, en ik wil je graag welkom heten bij Tijdvoorkoken.nl. Dit plekje op het internet is mijn manier om jou mee te nemen op een smakelijke reis, vol met unieke en bijzondere recepten. Koken is voor mij een moment van pure vreugde, en met deze site hoop ik een beetje van die magie met je te delen. Of je nu zin hebt in iets echt speciaals of gewoon wilt experimenteren met nieuwe smaken, ik sta klaar met recepten die elke maaltijd omtoveren tot een klein feestje. Dus, schort om en laten we samen iets heerlijks maken!