Zuurkoolstamppot met knapperige spekjes

Zuurkoolstamppot met spekjes is een traditioneel Nederlands gerecht dat perfect is voor de koude wintermaanden. Het is een hartverwarmende maaltijd die eenvoudig te bereiden is en vol zit met rijke smaken. De combinatie van zure zuurkool, zoute spekjes en romige aardappelpuree maakt dit gerecht tot een favoriet bij velen.

15 – 30 min

Gemiddeld

Diner

Benodigdheden:

 • 1 kilo kruimige aardappels
 • 500 gram zuurkool
 • 250 gram spekjes
 • 100 ml melk
 • 50 gram roomboter
 • Peper en zout naar smaak

Door kookmodus aan zetten blijft jou telefoon aanstaan wanneer je druk bezig bent met koken!

Bereidingswijze:

 1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in een grote pan met water en een beetje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
 2. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
 3. Verwarm de zuurkool in een aparte pan.
 4. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg de melk en roomboter toe en roer goed door tot een smeuïge puree ontstaat.
 5. Voeg de zuurkool en spekjes toe aan de aardappelpuree en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Tips voor het koken

 • Voor een extra romige stamppot kan je een scheutje room toevoegen aan de aardappelpuree.
 • Laat de zuurkool goed uitlekken voordat je deze toevoegt aan de stamppot om te voorkomen dat het gerecht te waterig wordt.

Serveeradvies

Serveer de zuurkoolstamppot met een stukje rookworst en een lepel mosterd. Een frisse salade aan de zijkant kan een fijne balans bieden tegen de rijke smaken van de stamppot. Qua wijn past een volle, witte wijn zoals een Chardonnay goed bij dit gerecht.

Samenvatting

Zuurkoolstamppot met spekjes is een heerlijk, hartverwarmend gerecht dat perfect is voor de koude wintermaanden. Het is eenvoudig te bereiden en de rijke smaken van de zuurkool, spekjes en aardappelpuree maken het tot een favoriet bij velen. Met een paar eenvoudige stappen en ingrediënten zet je deze klassieker op tafel. Geniet van deze winterse traktatie met een stukje rookworst en een goed glas wijn.

Emma

Hey daar! Ik ben Emma, en ik wil je graag welkom heten bij Tijdvoorkoken.nl. Dit plekje op het internet is mijn manier om jou mee te nemen op een smakelijke reis, vol met unieke en bijzondere recepten. Koken is voor mij een moment van pure vreugde, en met deze site hoop ik een beetje van die magie met je te delen. Of je nu zin hebt in iets echt speciaals of gewoon wilt experimenteren met nieuwe smaken, ik sta klaar met recepten die elke maaltijd omtoveren tot een klein feestje. Dus, schort om en laten we samen iets heerlijks maken!