Zelf jam maken klinkt misschien als een uitdaging, maar het is eigenlijk superleuk én simpel! Het mooiste is dat je niet veel ervaring nodig hebt om heerlijke, zelfgemaakte jam op tafel te zetten. Of je nu fruit uit je tuin hebt geplukt, een mooie partij fruit hebt gevonden of gewoon zin hebt om iets lekkers te maken met seizoensfruit, iedereen kan jam maken.
Voordat je begint, is het handig om te weten welke benodigdheden je nodig hebt. Gelukkig heb je waarschijnlijk de meeste dingen al in huis:
De meeste recepten vragen om suiker, maar je kunt kiezen welke soort suiker je gebruikt. Geleisuiker is een populaire keuze omdat het fruit sneller indikt dankzij de toegevoegde pectine. Pectine is een natuurlijke verdikkingsmiddel dat van nature in veel fruit voorkomt (zoals appels en bessen), maar je kunt het ook toevoegen als je fruit weinig pectine bevat.
Als je liever minder suiker gebruikt of een natuurlijk alternatief wilt, kun je ook kiezen voor honing, agavesiroop, of stevia. Onthoud wel dat minder suiker kan betekenen dat je jam minder lang houdbaar is.
De beste tijd om jam te maken hangt af van het fruit dat je kiest, maar je kunt het hele jaar door aan de slag. Hier een handig overzicht per seizoen:
Als je fruit invriest of inmaakt, kun je zelfs buiten het seizoen aan de slag met je favoriete vruchten!
Je zou misschien denken dat jam maken ingewikkeld is, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het draait erom dat je fruit zachtjes laat pruttelen met suiker totdat het indikt. That’s it! Je hebt geen speciale apparaten nodig, het kost niet veel tijd en je kunt helemaal zelf kiezen hoeveel suiker je toevoegt en of je de jam glad wilt of met stukjes fruit erin. Je hebt het dus helemaal in de hand.
Een handige tip: Als je niet zeker weet of je jam de juiste dikte heeft, kun je een ‘wrinkl-test’ doen. Zet een klein bordje in de vriezer voordat je begint met koken. Als je denkt dat de jam klaar is, druppel je een beetje jam op het koude bordje en laat het een minuutje staan. Duw er dan met je vinger tegenaan. Als de jam een lichte ‘rimpel’ krijgt, is hij klaar! Zo niet, laat het dan nog een paar minuten pruttelen.
Als je de jam in schone, gesteriliseerde potten bewaart en de deksels goed afsluit terwijl de jam nog warm is, kun je deze enkele maanden buiten de koelkast bewaren. Zet de potten op hun kop tijdens het afkoelen voor een luchtdichte sluiting. Eenmaal geopend, bewaar je de potten in de koelkast, waar de jam tot wel drie weken houdbaar blijft.
Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren en experimenteren. Hoe leuk is het om nieuwe smaken te ontdekken? Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbei met basilicum of perzik met een vleugje gember? En voor de durfal: voeg wat chilipeper toe voor een pittige twist! De mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Hier zijn een paar creatieve combinaties om je op weg te helpen:
Zelf jam maken is voor iedereen! De beste tijd om te beginnen hangt af van het seizoen en het fruit dat beschikbaar is, maar het proces is altijd leuk en makkelijk. Het is ook de perfecte manier om je creativiteit de vrije loop te laten en je eigen unieke smaakcombinaties te bedenken. Of je nu een voorraadje voor jezelf maakt of vrienden en familie wilt verrassen, zelfgemaakte jam is altijd een goed idee.
Dus waar wacht je nog op? Ga de keuken in en maak je eigen voorraadje zoete, heerlijke jam!