De geschiedenis van de kaasschaaf

Kaasschaaf en zijn geschiedenis

De kaasschaaf is een keukengerei dat wordt gebruikt om kaas in dunne plakjes te snijden. Het is een handige tool voor het snijden van kaas voor sandwiches, salades en andere gerechten.

De kaasschaaf is al eeuwenlang in gebruik. De eerste kaasscharen waren gemaakt van ijzer of hout en hadden een scherpe rand. In de 19e eeuw werden er kaasscharen gemaakt van staal en werden ze steeds geavanceerder. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kaasscharen verkrijgbaar, in verschillende materialen en met verschillende afmetingen.

De geschiedenis van de kaasschaaf

De meest voorkomende soort kaasschaaf is de rasp.
De rasp is een rond of rechthoekig blad met kleine gaatjes. De kaas wordt over de rasp gewreven, waardoor er dunne plakjes kaas ontstaan.

Een andere populaire soort kaasschaaf is de kaasschaaf met een snijrand.
De snijrand is een lang en dun blad met een scherpe rand. De kaas wordt met de hand over de snijrand gesneden, waardoor er dunne plakjes kaas ontstaan.

De kaasschaaf is een onmisbaar keukengerei voor iedereen die van kaas houdt. Het is een handige tool om kaas in dunne plakjes te snijden, zodat je kunt genieten van de heerlijke smaak van kaas.

Hier zijn een paar tips voor het gebruik van een kaasschaaf:

Kies de juiste kaasschaaf voor het soort kaas dat je wilt snijden.
Houd de kaas vast met een hand en de kaasschaaf met de andere hand.
Beweeg de kaasschaaf voorzichtig over de rasp of de snijrand.
Snij de kaas in dunne plakjes.
Geniet van je kaas!

De oudste bekende kaasscharen waren gemaakt van ijzer of hout en hadden een scherpe rand. Deze werden vaak gebruikt om kleine stukjes kaas af te raspen.
In de 19e eeuw werden kaasscharen gemaakt van staal steeds gebruikelijker. Deze waren duurzamer en konden gemakkelijker worden geslepen.
In het begin van de 20e eeuw werden de eerste gekarteleerde kaasscharen uitgevonden. Deze snijders hadden een reeks kleine tanden die het mogelijk maakten om zelfs harde kazen te snijden zonder ze te scheuren.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kaasscharen verkrijgbaar, waaronder:

 • Raspen: Dit zijn de meest voorkomende soort kaasschaaf. Ze hebben een rond of rechthoekig blad met kleine gaatjes waardoor de kaas kan worden geraspt.
 • Raspen: Deze zijn vergelijkbaar met raspen, maar hebben een groter blad met grotere gaatjes. Dit maakt het mogelijk om de kaas in kleinere stukjes te raspen.
 • Wire snijders: Deze hebben een lang, dun blad met een scherpe rand. De kaas wordt op zijn plaats gehouden met een metalen raster en het blad wordt over de kaas getrokken om deze in dunne plakjes te snijden.
 • Elektrische kaasscharen: Deze worden aangedreven door elektriciteit en kunnen snel en gemakkelijk zelfs harde kazen snijden.


Ongeacht het soort kaasschaaf dat u gebruikt, is het belangrijk om deze scherp te houden voor de beste resultaten. Een botte kaasschaaf zal de kaas scheuren, waardoor het moeilijk te eten is.
Hier zijn enkele aanvullende tips voor het gebruik van een kaasschaaf:
Kies de juiste kaasschaaf voor het soort kaas dat u gebruikt.
Houd de kaas stevig op zijn plaats terwijl u deze snijdt.
Gebruik een langzame, gelijkmatige beweging bij het snijden van de kaas.
Reinig de kaasschaaf na elk gebruik.
Met een beetje zorg en oefening kunt u eenvoudig een kaasschaaf gebruiken om uw favoriete kazen in dunne, uniforme plakjes te snijden.
Er zijn veel verschillende soorten kazen, en niet alle kazen zijn even goed te snijden met een kaasschaaf. Sommige kazen zijn te zacht, andere te hard, en weer andere hebben een te onregelmatige vorm.

De volgende kazen zijn goed te snijden met een kaasschaaf:

 • Cheddar
 • Gouda
 • Emmentaler
 • Mozzarella
 • Parmezaan
 • Provolone
 • Roquefort
 • Gruyère
 • Fontina
 • Brie


Deze kazen zijn allemaal hard genoeg om goed te worden gesneden met een kaasschaaf, en ze hebben een regelmatige vorm.
Als je een kaas hebt die te zacht is om met een kaasschaaf te worden gesneden, kun je hem het beste raspen. Als je een kaas hebt die te hard is om met een kaasschaaf te worden gesneden, kun je hem het beste met een mes snijden.

Geef een reactie