Agua de Tamarindo (Tamarindesap)

Een Verfrissende, Zoetzure Drank uit Mexico

Agua de Tamarindo, ook wel bekend als tamarindesap, is een populaire drank in Mexico en andere delen van Latijns-Amerika. Deze verfrissende, zoetzure drank wordt gemaakt van de vrucht van de tamarindeboom en is perfect voor warme zomerdagen. In dit recept leert u hoe u deze traditionele Mexicaanse dorstlesser zelf kunt maken.

Agua de tamarindo (tamarindesap)

 Ingrediënten

 • 15 tamarindepeulen
 • 1 kop suiker
 • 6 kopjes water
 • IJsblokjes

 Alternatieve Ingrediënten

 • Honing of agavesiroop kunnen worden gebruikt in plaats van suiker voor een natuurlijker zoetmiddel.
 • Voeg een vleugje limoen- of citroensap toe voor een extra frisse smaak.

 Bereidingswijze

 1. Begin met het schillen van de tamarindepeulen en verwijder de harde schil.
 2. Doe de geschilde tamarinde in een pan met 2 kopjes water. Breng aan de kook en laat het 15 minuten sudderen.
 3. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Gebruik daarna je handen om de tamarinde te kneden en het vruchtvlees van de zaden te scheiden.
 4. Zeef het tamarindemengsel om de zaden en vezels te verwijderen.
 5. Voeg de suiker en de resterende 4 kopjes water toe aan het tamarindemengsel. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
 6. Koel de Agua de Tamarindo in de koelkast of serveer direct over ijs.

 Tips voor koken

 • Zorg ervoor dat je de tamarinde goed kneedt om zoveel mogelijk vruchtvlees te krijgen.
 • Pas de hoeveelheid suiker aan naar smaak. Sommige mensen houden van een zoetere Agua de Tamarindo, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zuurdere smaak.

Serveeradvies

Agua de Tamarindo is heerlijk op zichzelf, maar het kan ook worden geserveerd met traditionele Mexicaanse gerechten zoals taco’s of enchiladas. Voor een volwassen draai aan deze kindvriendelijke drank, voeg een scheutje tequila of rum toe voor een verfrissende cocktail.

Voedingsinformatie

Per portie bevat Agua de Tamarindo ongeveer 150 calorieën, voornamelijk afkomstig van suiker. Tamarinde is een goede bron van vitamine B en C, kalium, magnesium en ijzer.

Samenvatting

Agua de Tamarindo is een verfrissende, zoetzure drank die perfect is voor warme zomerdagen. Dit traditionele Mexicaanse recept gebruikt tamarinde, suiker en water om een dorstlessende traktatie te creëren. Met alternatieve ingrediënten en serveersuggesties, is er veel ruimte voor variatie om deze klassieke drank aan te passen aan uw eigen smaak. Geniet ervan op zichzelf, of serveer het met uw favoriete Mexicaanse gerechten voor een authentieke culinaire ervaring.