Recept voor heerlijke bramenjam

Bramenjam: De smeuïge sensatie die je toast transformeert!

Heb je een struik vol glanzende bramen in je tuin of kom je ze tegen tijdens een boswandeling? Perfect! Het is tijd om deze donkere juweeltjes om te toveren in de meest verrukkelijke bramenjam die je ooit geproefd hebt. Deze zelfgemaakte lekkernij zal elke ochtend voelen als een feestje. Dus, trek die keukenschort aan en volg mij op dit zoete avontuur!

Bramenjam maken

DIY Jouw weg naar jam-geluk!

Zelfgemaakte bramenjam is een heerlijke traktatie die de diepe, rijke smaken van de zomer vastlegt in een potje. Het maken is een fluitje van een cent, en het resultaat? Absoluut goddelijk!

Benodigdheden voor bramenjam:

 • 1 kg verse bramen
 • 500 g geleisuiker (2:1 verhouding)
 • Sap van 1 citroen

Zo maak je bramenjam:

 1. Bramen voorbereiden: Spoel de bramen voorzichtig af en laat ze uitlekken. Verwijder eventuele steeltjes of blaadjes.
 2. Kook de bramen: Doe de bramen in een grote pan en voeg het citroensap toe. Verwarm het geheel op een laag vuur totdat de bramen beginnen te sappen.
 3. Suiker erbij: Strooi de geleisuiker over de bramen en roer het geheel goed door. Laat het mengsel op een matig vuur koken, en blijf continu roeren.
 4. Laat het borrelen: Het mengsel zal gaan borrelen en dikker worden. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Let op: hoe langer je het kookt, hoe dikker de jam wordt.
 5. Stollingstest: Doe de stollingstest met een koud bordje om te controleren of je jam de juiste consistentie heeft bereikt.
 6. Inpotten: Giet de hete jam in vooraf gesteriliseerde potten, sluit ze goed af, en keer ze om voor een vacuümeffect tijdens het afkoelen. Samenvatting: Van Strauch tot Smulpartij!

Deze bramenjam is de perfecte manier om de overvloed aan zomerfruit te benutten. Het is eenvoudig, leuk en het eindresultaat is een pot vol zoete, tangy heerlijkheid die je dagelijks leven een beetje zoeter maakt.

Bramenjam pro tips:

 • Perfect rijp: Gebruik bramen die rijp maar nog stevig zijn voor de beste smaak en structuur.
 • Suiker slimmerik: Aanpassingen in de hoeveelheid suiker kunnen afhankelijk zijn van hoe zoet je bramen al zijn.
 • Sterilisatie: Zorg ervoor dat je potten goed schoon en gesteriliseerd zijn om je jam zo lang mogelijk te bewaren.
 • Varieer: Experimenteer met smaakmakers zoals vanille of steranijs voor een unieke twist.

Dus daar heb je het, een foolproof manier om de natuurlijke overvloed te transformeren in een bramenjam die je boterham, yoghurt, of dessert naar een heel nieuw niveau tilt. Waar wacht je nog op? Het is tijd om die bramen te plukken en de potten te laten poppen!