Cottage Pie met Gehakt en Aardappelpuree
Een hartverwarmende Britse klassieker
Cottage pie, ook wel bekend als shepherd’s pie wanneer het met lamsvlees wordt gemaakt, is een traditioneel Brits gerecht dat al eeuwenlang wordt genoten. Deze versie gebruikt rundergehakt voor een rijke, hartige smaak, en een romige aardappelpuree topping. Het is het perfecte comfort food voor koude winteravonden.
Cottage pie met gehakt en aardappelpuree
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 wortels, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
- 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 50 gram boter
- 100 ml melk
- Geraspte kaas voor de topping
Alternatieve Ingrediënten
- Vervang het rundergehakt door lamsvlees voor een traditionele shepherd’s pie.
- Gebruik zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen voor een zoetere smaak en extra voedingsstoffen.
Bereidingswijze
- Verhit een beetje olie in een grote pan en bak het gehakt tot het bruin is. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak nog 5 minuten.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm, rozemarijn, zout en peper toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen.
- Kook ondertussen de aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn. Giet ze af en voeg de boter en melk toe. Stamp tot een gladde puree.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal, bedek met de aardappelpuree en strooi er wat geraspte kaas over.
- Bak de cottage pie in de oven gedurende 25-30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
Tips voor koken
- Voor een extra romige aardappelpuree, voeg een scheutje room toe.
- Laat de cottage pie even rusten voordat je hem serveert, zo worden de smaken nog intenser.
Serveeradvies
Serveer de cottage pie met een frisse groene salade of gestoomde groenten. Een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past hier goed bij.
Voedingsinformatie
Per portie: ongeveer 600 calorieën, 30 gram eiwit, 35 gram koolhydraten, 20 gram vet, 5 gram vezels.
Samenvatting
Deze cottage pie met gehakt en aardappelpuree is een heerlijk comfort food gerecht dat perfect is voor koude winteravonden. Het rijke, hartige gehakt wordt gecombineerd met een romige aardappelpuree topping voor een gerecht dat de hele familie zal waarderen. Serveer met een frisse groene salade of gestoomde groenten en een volle rode wijn voor een complete maaltijd.