Recept voor Duitse Strammer Max

Recept Duitse Strammer Max

Strammer Max is een traditioneel Duits gerecht dat eenvoudig, maar zeer smaakvol is. Het bestaat uit een snee brood, ham en een gebakken ei, vaak vergezeld van augurken en uien.

Duitse Strammer Max

Recept voor Duitse Strammer Max

Ingrediënten:

 • 2 sneetjes stevig Duits brood (bijvoorbeeld roggebrood of zuurdesembrood)
 • 4 plakken rauwe ham (zoals Schwarzwälder Schinken)
 • 2 grote eieren
 • Boter of olie om te bakken
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: augurken, fijn gesneden rode ui, mosterd

Bereidingswijze:

 1. Brood voorbereiden: Toast de sneetjes brood lichtjes in een broodrooster of in een droge koekenpan totdat ze licht knapperig zijn.
 2. Ham bereiden: Leg de plakken ham over de sneetjes brood. Indien gewenst kun je de ham ook even kort bakken in de koekenpan om ze wat knapperiger te maken, maar dit is traditioneel gezien niet nodig.
 3. Ei bakken: Verhit wat boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Breek de eieren voorzichtig in de pan en bak ze tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht en enigszins vloeibaar is. Breng op smaak met zout en peper.
 4. Opbouw: Leg de gebakken eieren bovenop de ham op het brood.
 5. Garneren: Dien de Strammer Max op met bijvoorbeeld fijn gesneden augurken en rode ui, en voeg eventueel wat mosterd toe voor extra smaak.

Uitvoerige Kooktips:

 • Broodkeuze: Een stevig Duits brood werkt het beste voor dit gerecht omdat het de sappen van de ham en het ei goed kan absorberen zonder zompig te worden.
 • Ham: Schwarzwälder Schinken is een traditionele keuze, maar je kunt ook andere soorten gerookte ham gebruiken.
 • Eieren: Voor de beste smaak en textuur, probeer de eieren zo te bakken dat de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn.
 • Variatie: Hoewel de traditionele Strammer Max eenvoudig is, kun je variëren door bijvoorbeeld kaas, tomaat of andere ingrediënten toe te voegen.

Historie van Strammer Max

De oorsprong van de naam “Strammer Max” is niet helemaal duidelijk, maar “stramm” betekent “stevig” in het Duits, wat mogelijk verwijst naar het idee dat dit gerecht een “stevige maaltijd” is. Het werd oorspronkelijk beschouwd als een arbeidersmaaltijd vanwege de eenvoudige en goedkope ingrediënten, en werd vaak gegeten als een hartig ontbijt of lunch.

In de loop der jaren heeft Strammer Max zich verspreid over heel Duitsland en is het een populaire keuze geworden in vele restaurants en cafés. Het staat bekend om zijn eenvoud, maar ook om de heerlijke combinatie van smaken en texturen. Hoewel het gerecht eenvoudig is, wordt het zeer gewaardeerd om zijn authentieke en rijke smaak. Het is een voorbeeld van de Duitse culinaire traditie die eenvoudige ingrediënten transformeert tot een smaakvol en bevredigend gerecht.