Frans stokbrood recept

Frans recept voor stokbrood

Een recept voor een heerlijk Frans stokbrood. Een echt Frans recept met lekkere ingrediënten. Dit lekkere krokante brood wordt al eeuwen lang gemaakt.

Frans recept voor stokbrood:

Ingrediënten:
500 g bloem
7 g droge gist
1 tl zout
1 el suiker
300 ml lauwwarm water
1 el olijfolie

Instructies:

Meng in een grote kom de bloem, gist, zout en suiker.
Maak in het midden een kuil en voeg het water en de olie toe.
Kneed het deeg tot het glad en elastisch is.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Kneed het deeg opnieuw en verdeel het in 12 gelijke delen.
Rol elk deel deeg uit tot een dunne plak.
Snijd de plakken deeg in driehoeken.
Rol de driehoeken op van de punt naar de basis.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met water.
Bak de broodjes in 15-20 minuten gaar.

Tips:

Je kunt de broodjes ook vullen met kaas, ham of andere ingrediënten.
Je kunt de broodjes na het bakken bestrooien met sesamzaad, maanzaad of andere zaden.
De broodjes zijn het lekkerst als ze vers zijn, maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Gereedschappen:

Grote kom
Kneedkom
Deegroller
Bakplaat
Bakpapier
Ovenhandschoenen

Geschiedenis:

Stokbrood is een traditioneel Frans brood dat al eeuwenlang wordt gemaakt. Het is een langwerpig brood met een krokante korst en een luchtig binnenste. Stokbrood wordt vaak gegeten met boter en jam of met kaas. Het is ook een populaire ingrediënt in verschillende Franse gerechten, zoals salade niçoise en croque monsieur.
De eerste stokbroden werden gemaakt in de middeleeuwen. Ze werden gemaakt van roggemeel en water en gebakken in een houtoven. In de 18e eeuw werd tarwemeel steeds populairder en werd het ook gebruikt voor het maken van stokbrood. In de 19e eeuw werd stokbrood een populair brood in heel Frankrijk.
Tegenwoordig wordt stokbrood over de hele wereld gegeten. Het is een veelzijdig brood dat kan worden gebruikt in verschillende gerechten.