Klassieke Witte Asperges Koken

Het Genot van het Aspergeseizoen

Witte asperges, ook wel bekend als het ‘witte goud’, zijn een heerlijke seizoensgroente die op vele manieren bereid kan worden. Dit recept leidt je stap voor stap door het proces van het bereiden van klassiek gekookte witte asperges. Een eenvoudig, maar smaakvol gerecht dat perfect is voor een lichte lunch of diner.

witte asperges koken

 Ingrediënten

  • 1 kilogram verse witte asperges
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • Verse peterselie, fijngehakt (optioneel)

 Alternatieve Ingrediënten

  • Voor een veganistische versie, vervang de roomboter door een plantaardige margarine.
  • Je kunt de suiker ook weglaten als je een minder zoete smaak prefereert.

 Bereidingswijze

  1. Schil de asperges grondig vanaf net onder het kopje tot aan de onderkant. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af.
  2. Leg de asperges in een pan met koud water, voeg het zout en de suiker toe, en breng aan de kook.
  3. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de asperges 15 minuten zachtjes koken.
  4. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 15 minuten in het warme water liggen.
  5. Smelt ondertussen de roomboter in een kleine sauspan.
  6. Serveer de asperges warm, overgoten met de gesmolten boter en bestrooid met verse peterselie.

 Tips voor koken

  • Het is belangrijk om de asperges grondig te schillen om te voorkomen dat er taaie stukken in het eindproduct zitten.
  • Gebruik een aspergeschiller of dunschiller voor het beste resultaat.

Serveeradvies

Serveer de asperges met gekookte nieuwe aardappelen en een stukje gegrilde zalm voor een complete maaltijd. Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Voedingsinformatie

Per portie: 180 calorieën, 12g vet (7g verzadigd), 16g koolhydraten (4g suikers), 2g eiwit, 3g vezels, 0,8g zout.

Samenvatting

Dit recept voor klassiek gekookte witte asperges is een eenvoudig en smaakvol gerecht dat perfect is voor een lichte lunch of diner. De asperges worden gekookt met een beetje zout en suiker, en vervolgens geserveerd met gesmolten boter en verse peterselie. Voor een complete maaltijd, serveer met nieuwe aardappelen en gegrilde zalm, vergezeld van een glas droge witte wijn. Geniet van het aspergeseizoen met dit heerlijke, eenvoudige recept.