Recept voor heerlijke Kimchi Bokkeumbap

Deze Kimchi Bokkeumbap blaast je smaakpapillen omver!

Kimchi Bokkeumbap, ofwel kimchi gebakken rijst, is een populaire en snelle Koreaanse maaltijd die perfect is voor het opmaken van restjes. Hier is een gedetailleerd recept.

Kimchi Bokkeumbap

Ingrediënten: Kimchi Bokkeumbap

  • 2 kopjes gekookte rijst, bij voorkeur afgekoeld of overgebleven
  • 1 kop kimchi, grof gehakt
  • 100 gram varkensvlees of bacon, in kleine stukjes
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 2 lente-uien, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel kimchi-sap
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 eetlepel suiker
  • Olie voor bakken
  • Geroosterde sesamzaadjes en zeewier snippers voor garnering
  • 1 ei per persoon (optioneel, voor een spiegelei bovenop)

Bereidingswijze:

  1. Verhit wat olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur.
  2. Voeg het varkensvlees toe en bak tot het bruin en knapperig is.
  3. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
  4. Doe de gehakte kimchi erbij en bak deze een paar minuten mee tot het warm is.
  5. Voeg de rijst toe en druk deze plat in de pan zodat de rijst de smaken kan opnemen en een beetje knapperig kan worden.
  6. Meng in een kleine kom het kimchi-sap, gochujang, sojasaus en suiker. Giet dit mengsel over de rijst en meng goed door elkaar.
  7. Bak het geheel, al roerend, nog een paar minuten tot alles goed warm is.
  8. Maak in een aparte pan spiegeleieren.
  9. Serveer de gebakken rijst met daarbovenop een spiegelei. Garneer met lente-ui, geroosterde sesamzaadjes en zeewiersnippers.

Samenvatting:

Kimchi Bokkeumbap is een eenvoudige, snelle en smaakvolle manier om overgebleven rijst te transformeren in een heerlijke maaltijd. Het combineert de pittige smaak van kimchi met de hartige tonen van varkensvlees en de rijst zorgt voor een bevredigend gerecht. Klaar in minder dan 30 minuten, ideaal voor een doordeweekse avondmaaltijd.

Tips:

  • Gebruik rijst die een dag oud is voor het beste resultaat; verse rijst is te plakkerig.
  • Pas de hoeveelheid gochujang aan naar smaak voor meer of minder hitte.
  • Voeg groenten zoals erwten, wortelen of mais toe voor extra voedingswaarde.

Probeer dit recept uit en geniet van een klassiek Koreaans comfort food!