Authentieke Molokhia

Een traditioneel Egyptisch gerecht

Molokhia is een klassiek gerecht uit de Egyptische keuken dat ook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bekend is. Het wordt gemaakt met de bladeren van de Molokhia-plant, ook wel bekend als Nalta jute of Egyptische spinazie. Het gerecht is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en heeft een unieke, licht bittere smaak. Deze soepachtige stoofpot wordt meestal geserveerd met rijst of brood en is een heerlijke comfortmaaltijd voor koude dagen.

Molokhia

 Ingrediënten

  • 400 gram gedroogde Molokhia bladeren (vers of bevroren kan ook)
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 liter kippenbouillon
  • 500 gram kipfilet
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • Rijst of brood om te serveren

 Alternatieve Ingrediënten

  • Als je geen Molokhia bladeren kunt vinden, kun je spinazie als vervanging gebruiken.
  • In plaats van kipfilet, kun je ook lamsvlees of rundvlees gebruiken.
  • Voor een vegetarische versie, vervang de kippenbouillon door groentebouillon en laat de kip weg.

 Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de kipfilet toe en bak tot het vlees bruin is.
  3. Voeg de kippenbouillon, koriander, zwarte peper en zout toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen.
  4. Voeg de Molokhia bladeren toe en kook nog eens 10 minuten, of tot de bladeren zacht zijn en de soep is ingedikt.
  5. Serveer de Molokhia warm met rijst of brood.

 Tips voor koken

  • Voor een extra smaakdimensie, voeg wat gehakte verse tomaten toe aan de soep.
  • Zorg ervoor dat je de Molokhia bladeren goed wast voordat je ze kookt om eventueel zand of vuil te verwijderen.

Serveeradvies

Molokhia kan worden geserveerd met witte rijst of warm pitabrood. Voor een complete maaltijd, serveer met een frisse salade en yoghurt aan de zijkant. Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Voedingsinformatie

Per portie: 350 calorieën, 20 gram eiwit, 10 gram vet, 40 gram koolhydraten, 10 gram vezels.

Samenvatting

Molokhia is een voedzaam en smaakvol gerecht uit de Egyptische keuken, gemaakt met de bladeren van de Molokhia-plant, kip, knoflook en koriander. Het is een soepachtige stoofpot die heerlijk is op koude dagen en kan worden geserveerd met rijst of brood. Met alternatieve ingrediënten kan dit gerecht ook vegetarisch worden gemaakt. Voor een complete maaltijd, serveer met een frisse salade, yoghurt en een glas droge witte wijn.