Koreaanse Budae Jjigae met Kimchi en Ramen

Een Hartverwarmende Fusion van Koreaanse en Amerikaanse Smaken

Budae Jjigae, ook wel bekend als ‘legerbasissoep’, is een hartige, pittige Koreaanse stoofpot die is ontstaan na de Koreaanse Oorlog toen voedsel schaars was en de lokale bevolking creatief werd met de beschikbare ingrediënten, waaronder surplus van Amerikaanse legerbases zoals hotdogs en spam. Deze versie van Budae Jjigae is verrijkt met kimchi en ramen voor een extra smaakvolle ervaring.

Koreaanse budae jjigae met kimchi en ramen

 Ingrediënten

  • 2 kopjes kimchi
  • 1 pakje ramen noedels
  • 200 gram spam, in plakjes
  • 2 hotdogs, in plakjes
  • 200 gram tofu, in blokjes
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 kopjes rundvleesbouillon
  • 2 eetlepels Gochujang (Koreaanse chili pasta)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 plakjes Amerikaanse kaas

 Alternatieve Ingrediënten

  • Vervang spam door ham of bacon
  • Vervang hotdogs door worstjes
  • Vervang rundvleesbouillon door kippenbouillon
  • Voeg extra groenten toe zoals champignons of paksoi

 Bereidingswijze

  1. Verhit de sesamolie in een grote pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de spam, hotdogs en tofu toe en bak tot ze lichtbruin zijn.
  3. Voeg de kimchi, Gochujang en sojasaus toe en roer goed.
  4. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen.
  5. Voeg de ramen noedels toe en kook tot ze gaar zijn.
  6. Voeg de kaas en lente-uitjes toe vlak voor het serveren.

 Tips voor koken

  • Voor een pittigere smaak, voeg meer Gochujang toe.
  • Als de soep te dik is, voeg extra bouillon toe.
  • Serveer de soep heet voor de beste smaak.

Serveeradvies

Budae Jjigae kan op zichzelf worden gegeten, maar het is ook heerlijk met witte rijst en Koreaanse bijgerechten zoals kimchi of gefermenteerde radijs. Een koud Koreaans biertje of een glas soju zou hier ook goed bij passen.

Voedingsinformatie

Per portie: Calorieën: 450, Vet: 20g, Koolhydraten: 50g, Eiwit: 20g

Samenvatting

Deze Koreaanse Budae Jjigae met Kimchi en Ramen is een hartverwarmende stoofpot, vol met smaak en textuur. De combinatie van kimchi, ramen, spam en hotdogs creëert een unieke smaak die zowel Koreaans als Amerikaans is. Dit gerecht is perfect voor koude winterdagen of wanneer je behoefte hebt aan comfort food. Het is gemakkelijk te bereiden en kan worden aangepast aan je eigen smaak. Geniet van deze heerlijke fusion van culturen in één kom!