Een recept voor Nederlandse broodjes

Recept voor Nederlandse broodjes

Een recept voor Nederlandse broodjes. Ga aan de slag met dit recept en geniet van deze heerlijke broodjes

Recept voor Nederlandse broodjes

Ingrediënten:
500 gram bloem
7 gram droge gist
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
300 ml lauwwarm water
1 eetlepel olijfolie

Instructies:

Meng in een grote kom de bloem, gist, zout en suiker.
Maak in het midden een kuil en voeg het water en de olie toe.
Kneed het deeg tot het glad en elastisch is.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Kneed het deeg opnieuw en verdeel het in 12 gelijke delen.
Rol elk deel deeg uit tot een dunne plak.
Snijd de plakken deeg in driehoeken.
Rol de driehoeken op van de punt naar de basis.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met water.
Bak de broodjes in 15-20 minuten gaar.

Tips:

Je kunt de broodjes ook vullen met kaas, ham of andere ingrediënten.
Je kunt de broodjes na het bakken bestrooien met sesamzaad, maanzaad of andere zaden.
De broodjes zijn het lekkerst als ze vers zijn, maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Gereedschappen:

Grote kom
Kneedkom
Deegroller
Bakplaat
Bakpapier
Ovenhandschoenen

Geschiedenis:

Broodjes zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het Nederlandse dieet. De eerste broodjes werden gemaakt van roggemeel en water. In de middeleeuwen werden er steeds meer soorten broodjes gemaakt, gemaakt van verschillende soorten meel, zoals tarwemeel, speltmeel en havermeel. Ook werden er steeds meer verschillende soorten broodjes gevuld, zoals met kaas, ham, eieren, groenten en fruit. Tegenwoordig zijn er in Nederland veel verschillende soorten broodjes verkrijgbaar, van simpele boterhammen tot luxe broodjes met allerlei soorten vullingen.