Recept voor Spaanse Tostada

Spaanse Tostada

In Spanje verwijst “tostada” naar geroosterd brood, vaak besmeerd met tomaten en olijfolie en soms vergezeld van ham of andere beleg. Het is een eenvoudig, maar zeer smaakvol gerecht dat vaak wordt gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje.

Spaanse Tostada

Recept voor Spaanse Tostada

Ingrediënten:

 • 4 sneetjes stevig brood (bij voorkeur een traditioneel Spaans brood zoals “pan de pueblo” of zuurdesembrood)
 • 2 rijpe tomaten
 • 2 teentjes knoflook, gepeld
 • Olijfolie van goede kwaliteit, extra vierge
 • Zout naar smaak
 • Optioneel: Iberische ham, manchego kaas, of andere toppings naar wens

Bereidingswijze:

 1. Brood roosteren: Rooster de sneetjes brood totdat ze knapperig zijn, dit kan in een broodrooster of op een grillpan.
 2. Tomaten en knoflook voorbereiden: Snijd de tomaten doormidden. Snijd de uiteinden van de knoflookteentjes zodat ze open zijn aan één kant.
 3. Brood beleggen: Wrijf het geroosterde brood eerst in met een teentje knoflook. Druk zachtjes om de knoflooksmaak op het brood te krijgen. Neem daarna een halve tomaat en wrijf deze over het brood, waarbij je het sap en de pulp op het brood drukt. Herhaal dit proces voor elk sneetje brood.
 4. Op smaak brengen: Besprenkel elk sneetje brood royaal met olijfolie en bestrooi met een beetje zout.
 5. Toppings toevoegen: Voeg desgewenst plakjes Iberische ham, manchego kaas of andere toppings naar wens toe.

Uitvoerige Kooktips:

 • Broodkeuze: De keuze van het brood is essentieel voor een goede tostada. Ga voor een stevig, rustiek soort brood dat de sappen van de tomaat en olijfolie kan opnemen zonder papperig te worden.
 • Tomaten: Gebruik rijpe, sappige tomaten. Ze moeten zacht zijn maar niet te waterig. In Spanje worden vaak “tomates de colgar” gebruikt, een specifieke variëteit die ideaal is voor tostadas.
 • Olijfolie: Gebruik een olijfolie van hoge kwaliteit. Dit maakt een groot verschil in smaak. De olie moet fruitig en rijk zijn, met een goede balans tussen bitter en zoet.

Historie van de Tostada

De oorsprong van de tostada is bescheiden. In het verleden, toen voedselverspilling niet werd getolereerd, was het gebruikelijk om oud brood nieuw leven in te blazen door het te roosteren. Dit geroosterde brood werd vervolgens bevochtigd met wat olijfolie om het eetbaarder te maken.

De traditie van het toevoegen van tomaten en knoflook is typisch Spaans en stamt uit een tijd dat deze ingrediënten volop beschikbaar en betaalbaar waren in Spanje. Met de tijd is de eenvoudige tostada geëvolueerd en tegenwoordig is het een standaard onderdeel van het Spaanse ontbijt en tussendoortje, vooral in de regio’s Andalusië en Catalonië.

Tostadas zijn een mooi voorbeeld van hoe de meest eenvoudige ingrediënten, met zorg en traditie bereid, kunnen resulteren in een heerlijk en bevredigend gerecht.