Maak je eigen Şalgam Suyu: Gefermenteerd Bietenwatersap

Een gezonde, traditionele Turkse drank met een unieke smaak

Şalgam suyu, ook wel gefermenteerd bietenwatersap genoemd, is een traditionele drank uit de zuidelijke regio’s van Turkije. Deze unieke, gezonde drank wordt gemaakt van rode bieten, wortelen, bulgur en zout. Het fermentatieproces geeft het een kenmerkende, pittige smaak die je nergens anders vindt. Het is een geweldige bron van probiotica die goed is voor je darmgezondheid.

Şalgam suyu (gefermenteerd bietenwatersap)

 Ingrediënten

 • 2 grote rode bieten
 • 2 wortelen
 • 1 kopje bulgur
 • 1 eetlepel zout
 • 4 liter water

 Alternatieve Ingrediënten

 • Vervang de bulgur door quinoa voor een glutenvrije optie
 • Voeg een paar teentjes knoflook toe voor extra smaak

 Bereidingswijze

 1. Snijd de bieten en wortels in dunne plakjes.
 2. Doe de bieten, wortels en bulgur in een grote pot.
 3. Voeg het water en het zout toe.
 4. Dek de pot af met een doek en laat het mengsel 10-14 dagen fermenteren op een koele, donkere plaats.
 5. Na de fermentatieperiode, zeef je het mengsel om de vaste stoffen te verwijderen.
 6. Bewaar de vloeistof in de koelkast en serveer koud.

 Tips voor koken

 • Zorg ervoor dat je pot en alle andere materialen die je gebruikt schoon en steriel zijn om ongewenste bacteriën te vermijden.
 • Het fermentatieproces kan variëren afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van je omgeving. Probeer het na 10 dagen en laat het langer fermenteren als je een sterkere smaak wilt.

Serveeradvies

Şalgam suyu wordt traditioneel koud geserveerd en is een perfecte aanvulling op pittige gerechten. Het kan ook een unieke toevoeging zijn aan je cocktailcollectie.

Voedingsinformatie

Per portie bevat şalgam suyu ongeveer 30 calorieën, 0 gram vet, 7 gram koolhydraten en 1 gram eiwit. Het bevat ook probiotica die bijdragen aan een gezonde darmflora.

Samenvatting

Şalgam suyu is een traditionele Turkse drank gemaakt van rode bieten, wortelen, bulgur en zout. Het fermentatieproces geeft het een unieke, pittige smaak en maakt het een geweldige bron van probiotica. Het is een gezonde, unieke drank die zowel op zichzelf als bij een maaltijd kan worden genoten. Het maken van je eigen şalgam suyu kan een beetje tijd kosten, maar het resultaat is het absoluut waard.