Recept Spaanse sandwich Mixto

Spaanse sandwich Mixto

De Sandwich Mixto, vaak buiten Spanje bekend als ’tosti’, is in feite een Spaanse gegrilde ham-en-kaas sandwich. Dit eenvoudige maar heerlijke gerecht is een vast onderdeel van het Spaanse dagelijkse leven en kan op elk moment van de dag worden gegeten, zowel als snel ontbijt, snack of lunch.

Sandwich Mixto

Recept voor de typisch Spaanse sandwich Mixto

Ingrediënten:

 • 4 sneetjes witbrood
 • 4 plakken York ham (of een andere zachte, gekookte ham)
 • 4 plakken kaas (zoals Manchego of een andere stevige Spaanse kaas)
 • Boter of olijfolie om te smeren
 • Optioneel: een snufje oregano of knoflookpoeder voor extra smaak

Bereidingswijze:

 1. Voorbereiding van de ingrediënten: Leg op elk sneetje brood een plak ham en een plak kaas. Leg vervolgens een tweede sneetje brood erop om een sandwich te vormen.
 2. Smeren: Bestrijk de buitenkant van de sandwiches licht met boter of olijfolie. Dit zorgt voor een krokante buitenkant bij het grillen.
 3. Grillen: Verwarm een koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is, voeg je de sandwiches toe en bak je ze 2-3 minuten aan elke kant, of totdat ze goudbruin en krokant zijn en de kaas gesmolten is.
 4. Opdienen: Snijd de Sandwich Mixto diagonaal doormidden en serveer direct.

Uitvoerige Kooktips:

 • Brood: Voor een authentieke ervaring kun je het beste wit caserío-brood gebruiken, dat is een typisch Spaans brood. Echter, elk stevig witbrood zal volstaan.
 • Kaas: Manchego is de traditionele keuze, maar je kunt elke stevige, smeltende kaas gebruiken die je lekker vindt.
 • Olie: Olijfolie geeft een authentiekere smaak dan boter en is de gezondere keuze.
 • Variaties: In sommige delen van Spanje voegen mensen tomaat of zelfs een gebakken ei toe aan hun Sandwich Mixto voor extra smaak.

Historie van de Sandwich Mixto

De Sandwich Mixto is de Spaanse variant van de gegrilde ham-en-kaas sandwich. Hoewel de exacte oorsprong onbekend is, wordt aangenomen dat het gerecht zijn wortels heeft in de vroege 20e eeuw, toen de populariteit van sandwiches in heel Europa begon toe te nemen.

In Spanje, waar maaltijden vaak bestaan uit meerdere gangen en uitgebreid zijn, bood de Sandwich Mixto een snelle en gemakkelijke optie die nog steeds vullend en voedzaam was. Het gerecht werd al snel een vast onderdeel van de Spaanse keuken, vooral in cafés en bars waar het geserveerd wordt als een ’tapa’ of lichte snack.

Tegenwoordig wordt de Sandwich Mixto beschouwd als een van de meest iconische en geliefde gerechten in de Spaanse cultuur, een symbool van eenvoud en heerlijkheid. Het is een perfect voorbeeld van hoe de Spanjaarden erin slagen om met slechts een paar basisingrediënten een overheerlijk gerecht te creëren.