Traditionele Poolse Kielbasa (Gerookte Worst)

Een Heerlijk en Authentiek Pools Recept

Kielbasa, oftewel Poolse gerookte worst, is een smaakvolle en hartige favoriet die in veel Poolse gezinnen en daarbuiten wordt genoten. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten, waaronder zuurkool, aardappelpuree of geroosterde groenten. Dit recept is relatief eenvoudig te bereiden, maar levert een onvergetelijke smaak op die je keer op keer zal doen terugkomen.

Kielbasa (gerookte worst)

 Ingrediënten

  • 1 kilo kielbasa (Poolse gerookte worst)
  • 2 grote uien, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 kopje kippenbouillon
  • 2 eetlepels plantaardige olie

 Alternatieve Ingrediënten

  • Runderbouillon kan worden vervangen door kippenbouillon
  • Voeg voor een beetje extra pit een snufje rode pepervlokken toe

 Bereidingswijze

  1. Verhit de plantaardige olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de kielbasa toe en bak deze aan alle kanten goudbruin.
  4. Strooi het karwijzaad en de zwarte peper over de worst en uien.
  5. Giet de kippenbouillon in de pan en laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen, of tot de worst volledig is verwarmd en de smaken goed zijn gemengd.

 Tips voor koken

  • Zorg ervoor dat de worst volledig is verwarmd voordat je hem serveert.
  • Als je de kielbasa te pittig vindt, verminder dan de hoeveelheid zwarte peper.

Serveeradvies

Serveer deze heerlijke Poolse kielbasa met zuurkool of aardappelpuree voor een traditioneel Pools gerecht. Een droge witte wijn, zoals een Riesling, zou een goede aanvulling zijn op de rijke smaken van dit gerecht.

Voedingsinformatie

Per portie: 450 calorieën, 35g vet, 20g eiwit, 10g koolhydraten, 2g vezels

Samenvatting

Dit authentieke Poolse kielbasa-recept is een eenvoudig en heerlijk gerecht dat perfect is voor elke maaltijd. De gerookte worst wordt gecombineerd met uien, knoflook en kruiden en vervolgens gesudderd in kippenbouillon voor een smaakvol resultaat. Serveer met zuurkool of aardappelpuree en een glas droge witte wijn voor een traditionele Poolse maaltijd die zeker indruk zal maken.