Traditionele Egusi Soep met Fufu

Een smaakvolle reis naar West-Afrika

Egusi soep met fufu is een traditioneel gerecht uit West-Afrika, geliefd in landen zoals Nigeria, Ghana en Kameroen. Deze rijke en hartige soep wordt gemaakt van gemalen meloenzaden (Egusi) en wordt vaak geserveerd met fufu, een zacht en papperig bijgerecht gemaakt van cassave, yam of plantain. Het is een voedzaam, vullend en smaakvol gerecht dat je keer op keer zal blijven verrassen.

Egusi soep met fufu

 Ingrediënten

  • 2 kopjes Egusi (gemalen meloenzaden)
  • 1 kop Palmolie
  • 1 kg rundvlees
  • 1/2 kopje gedroogde vis, geweekt in water
  • 1 kopje garnalen
  • 1 kopje Stockfish, geweekt in water
  • 2 rode paprika’s
  • 2 Schotch bonnet pepers
  • 1 grote ui
  • 2 kopjes Ugu bladeren (pompoenbladeren), fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 kopje water

 Alternatieve Ingrediënten

  • Spinazie of boerenkool kunnen worden gebruikt als vervanging voor Ugu bladeren.
  • Kip of geitenvlees kan worden gebruikt in plaats van rundvlees.

 Bereidingswijze

  1. Kook het rundvlees, de stockfish en de gedroogde vis met de bouillonblokjes en een beetje zout tot ze gaar zijn.
  2. Blend de paprika’s, Schotch bonnet pepers en ui tot een gladde pasta.
  3. Verhit de palmolie in een pan en voeg de gemalen egusi toe. Bak het op middelhoog vuur terwijl je roert.
  4. Voeg de gemengde pasta toe aan de egusi en roer goed. Laat het 10 minuten sudderen.
  5. Voeg het vlees en de vis toe, samen met het kookvocht. Laat het nog eens 10 minuten sudderen.
  6. Voeg de garnalen en de gehakte Ugu bladeren toe. Laat het nog 5 minuten sudderen.
  7. Proef en voeg indien nodig meer zout toe. Serveer de soep warm met fufu.

 Tips voor koken

  • Zorg ervoor dat je de egusi goed bakt voordat je de andere ingrediënten toevoegt, dit helpt om de smaak te verbeteren.
  • Voeg indien nodig meer water toe om de soep op de gewenste consistentie te krijgen.

Serveeradvies

Serveer de Egusi soep warm met fufu. Het kan ook worden geserveerd met rijst of yam. Een gekoelde fles Palmwijn of een glas rode wijn zou goed passen bij dit gerecht.

Voedingsinformatie

Per portie bevat dit gerecht ongeveer 600 calorieën, 40g vet, 30g eiwit en 50g koolhydraten.

Samenvatting

Egusi soep met fufu is een traditioneel West-Afrikaans gerecht dat zowel voedzaam als heerlijk is. Het combineert de rijke smaken van gemalen meloenzaden, vlees, vis en groenten in een smaakvolle soep die wordt geserveerd met fufu. Hoewel het recept enige voorbereiding en kooktijd vereist, is het resultaat een smaakvolle en bevredigende maaltijd die je een voorproefje geeft van de authentieke West-Afrikaanse keuken. Probeer het vandaag nog en geniet van de smaakvolle reis!