10 Europese tosti’s

10 populaire Europese tosti’s: Een culinaire reis door de geschiedenis

Een tosti, in welke vorm dan ook, is een universeel comfortfood dat in vele keukens over de hele wereld voorkomt. In Europa hebben veel landen hun eigen versie van dit geroosterde broodje. Hier is een overzicht van tien van de meest bekende Europese “tosti’s”, hun korte geschiedenis en hun land van herkomst.

10 populaire Europese tosti’s

Populaire Europese tosti’s

 1. Croque Monsieur (Frankrijk)
  Deze beroemde Franse tosti bestaat uit ham en kaas tussen twee sneetjes brood, die vervolgens in de oven wordt gebakken tot het goudbruin en knapperig is. De Croque Monsieur verscheen voor het eerst op Parijse cafémenu’s in de vroege 20e eeuw en is sindsdien een nietje gebleven.
 2. Croque Madame (Frankrijk)
  Een variatie op de Croque Monsieur, deze tosti heeft een gebakken of gepocheerd ei bovenop. De naam, wat “Mevrouw Crunch” betekent, is mogelijk een speelse verwijzing naar het “vrouwelijke” uiterlijk van het ei op de top.
 3. Tostada (Spanje)
  In Spanje verwijst ’tostada’ naar een geroosterde snee brood, vaak ingesmeerd met tomaat en knoflook en besprenkeld met olijfolie en zout. Hoewel eenvoudig, is het een ontbijtfavoriet en heeft het een lange geschiedenis in de Spaanse keuken.
 4. Welsh Rarebit (Verenigd Koninkrijk)
  Ondanks de naam heeft dit gerecht niets te maken met konijn. Het is een traditioneel Brits gerecht dat bestaat uit een pittig kaasmengsel (vaak met bier, mosterd en Worcestersaus) dat over toast wordt gespreid en vervolgens gegrild. De oorsprong is enigszins onduidelijk, maar het wordt al sinds de 18e eeuw in Britse kookboeken vermeld.
 5. Smørrebrød (Denemarken)
  Dit is meer een open-faced sandwich dan een traditionele tosti, maar gezien de populariteit ervan in Denemarken en het gebruik van geroosterd brood, verdient het zeker een plek op deze lijst. Traditioneel wordt roggebrood belegd met verschillende toppings zoals haring, kaas, vlees en groenten.
 6. Toast Skagen (Zweden)
  Dit is een luxe open sandwich met garnalen, mayonaise, dille en citroen op geroosterd witbrood, vaak gegarneerd met kaviaar. Het is genoemd naar de Deense vissersplaats Skagen maar is volledig Zweeds van oorsprong.
 7. Strammer Max (Duitsland)
  Een eenvoudig Duits gerecht bestaande uit een snee brood met ham en een gebakken ei bovenop. Het dateert uit de late 19e of vroege 20e eeuw en wordt vaak gegeten als een stevig ontbijt of lunch.
 8. Tramezzino (Italië)
  Dit is een Italiaanse sandwich gemaakt van zacht wit brood, gevuld met verschillende vullingen zoals tonijn, olijven en prosciutto. Ze werden voor het eerst gemaakt in Turijn in de jaren 1920 als een alternatief voor de Engelse sandwich.
 9. Uitsmijter (Nederland)
  Een traditionele Nederlandse maaltijd bestaande uit sneetjes brood met ham of spek, begeleid door twee of meer gebakken eieren. Hoewel het niet per se een tosti is in de traditionele zin, is het een populair en stevig gerecht dat vaak wordt gegeten na een avondje uit.
 10. Sandwich Mixto (Spanje)
  Dit is de Spaanse versie van een ham- en kaastosti. Het is simpel en eenvoudig, maar geliefd in cafés en bars door heel Spanje, vooral als ontbijt.

Door de eeuwen heen hebben mensen in Europa altijd manieren gevonden om brood en andere beschikbare ingrediënten te combineren tot heerlijke en vullende gerechten. Hoewel de specifieke vullingen en bereidingsmethoden kunnen variëren, is de universele liefde voor een goede tosti iets dat alle Europeanen gemeen hebben.