Gourmetten vs racletten

Gourmetten vs racletten: Een eeuwenoude strijd tussen twee culinaire giganten!

Je hebt vast wel eens gehoord van gourmetten en racletten, maar weet je ook wat deze twee gezellige eettradities echt onderscheidt? En hoe ze zijn ontstaan? Bereid je voor op een smakelijke duik in de geschiedenis en ontdek de unieke charmes van deze twee culinaire rivalen! De strijd tussen gourmetten vs racletten.

Gourmetten vs racletten

Gourmetten: Gezelligheid in pannetjes!

Gourmetten is een typisch Nederlandse traditie, vaak rond de feestdagen, waarbij kleine pannetjes en een grillplaat centraal staan. Het is een sociale eetervaring waarbij iedereen aan tafel zijn eigen maaltje bereidt op een klein fornuisje of grillplaat. De oorsprong is wat mistig, maar het lijkt een evolutie te zijn van de Franse fondue, aangepast aan de Nederlandse tafelcultuur.

Wat je krijgt bij gourmetten:

 • Een verscheidenheid aan vlees, vis en groenten
 • Kleine pannetjes voor iedereen
 • Een grillplaat voor gemeenschappelijk gebruik
 • De vrijheid om je eigen mini-gerechtjes te bakken

Geschiedenis van gourmetten:

Gourmetten is in de jaren ’70 in Nederland populair geworden als een feestelijke manier van samen eten. Het idee was dat het een interactieve manier van dineren is waarbij iedereen betrokken is bij het koken.

Racletten: Kaasachtige warmte uit de alpen!

Raclette is daarentegen een eeuwenoud gebruik uit Zwitserland. De naam komt van het Franse woord ‘racler’, wat ‘schrapen’ betekent. Traditioneel wordt een halve kaas bij het vuur gehouden en als het smelt, schraap je de gesmolten kaas op je bord vol aardappelen, groenten en vleeswaren.

Wat je krijgt bij racletten:

 • Een blok raclettekaas, gesmolten tot perfectie
 • Een speciale raclette grill
 • Aardappelen, ingelegde groenten en soms vleeswaren
 • Een gezellige en warme sfeer

Geschiedenis van racletten:

Raclette gaat terug tot in de middeleeuwen, toen Zwitserse herders kaas meenamen wanneer ze de kuddes naar de bergen dreven. ’s Avonds smolten ze de kaas bij het kampvuur en schraapten het over brood of aardappelen.

Het duel: Gourmetten vs racletten?

Dus, wat kies je voor je volgende feestje? Gourmetten biedt een diversiteit en individuele keuze, perfect voor een creatieve groep. Racletten daarentegen draait om de gezamenlijke ervaring en de liefde voor kaas.

 • Gourmetten is Nederlands, divers en biedt individuele keuze.
 • Racletten is Zwitsers, traditioneel en draait om kaas en gemeenschappelijkheid.

Tips voor de ultieme ervaring:

 • Voor gourmetten: zorg voor variatie in vlees, vis en groenten en vergeet de sausjes niet!
 • Voor racletten: kies een kwalitatief goede raclettekaas en serveer met klassieke bijgerechten zoals aardappelen en augurken.

Kies je voor de creatieve chaos van het gourmetten of ga je voor de gesmolten magie van racletten? Welke manier je ook kiest, je bent verzekerd van een avond vol plezier, lekker eten en samenzijn. Dus, zet je tafel vol lekkernijen en maak herinneringen om nooit te vergeten!Geef een reactie