Kerstaperitiefhapjes en andere baksels uit Nederland

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Nederland

In Nederland is Kerstmis een feest van gezelligheid, warmte en heerlijk eten. Tijdens de feestdagen komen families samen om te genieten van traditionele lekkernijen en nieuwe creaties. Hoewel de Nederlandse keuken vaak als eenvoudig wordt beschouwd, heeft het land een rijkdom aan feestelijke traktaties die tijdens de kerstperiode op tafel komen. Hier zijn de tien meest bekende kerstaperitiefhapjes en baksels uit Nederland:

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Nederland

De 10 meest bekende kerstaperitiefhapjes en baksels uit Nederland

 1. Kerststol:
  Een rijke, zoete brood gevuld met rozijnen, sukade en amandelspijs. Vaak bestrooid met poedersuiker, is de kerststol een must-have op de Nederlandse kersttafel.
 2. Banketstaaf:
  Een ander heerlijk gebak met amandelspijs. Het wordt omhuld door bladerdeeg en vaak in de vorm van een staaf of letter gemaakt. De buitenkant is knapperig, terwijl de binnenkant zacht en zoet is.
 3. Oliebollen:
  Traditioneel gegeten op oudejaarsavond, maar ook populair tijdens de kerstperiode. Dit zijn gefrituurde deegballen gevuld met rozijnen en bestrooid met poedersuiker.
 4. Gevulde speculaas:
  Een kruidig, kort koekje gevuld met amandelspijs. De rijke mix van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel geven het zijn kenmerkende smaak.
 5. Bitterballen: Een hartig aperitiefhapje, bitterballen zijn krokante balletjes gevuld met een ragout van vlees of groenten. Perfect om te dippen in mosterd.
 6. Garnalencocktail:
  Een retro voorgerecht dat nog steeds geliefd is tijdens de kerst. Het bestaat uit sappige garnalen geserveerd in een glas met cocktail- of whiskysaus, vaak op een bedje van sla.
 7. Erwtensoep (Snert):
  Hoewel meer geassocieerd met winter in het algemeen dan alleen met Kerstmis, is een dikke erwtensoep met rookworst en roggebrood een troostrijke traktatie.
 8. Kruidnoten:
  Hoewel ze voornamelijk geassocieerd worden met het Sinterklaasfeest, blijven deze kleine, knapperige, specerijrijke koekjes ook tijdens de kerstperiode populair.
 9. Tompouce met kerstthema:
  De traditionele tompouce, een gebakje van bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom, krijgt tijdens de kerst vaak een feestelijke make-over met rode of groene glazuur.
 10. Kerstkransjes:
  Deze zijn koekjes in de vorm van een krans, vaak gemaakt van zanddeeg en versierd met amandelen of glazuur. Ze worden traditioneel in de kerstboom gehangen, maar zijn ook heerlijk bij de koffie.

De Nederlandse kersttafel weerspiegelt de rijke tradities en innovaties van het land. Van zoete lekkernijen tot hartige hapjes, de diversiteit zorgt ervoor dat er voor iedereen iets te genieten valt. Deze gerechten en baksels bieden een smaakvolle reis door de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en vormen het hart van de kerstvieringen in vele huishoudens.