Kerstaperitiefhapjes en nog meer baksels uit Tsjechië

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Tsjechië

Tsjechië, gelegen in het hart van Centraal-Europa, heeft een rijke geschiedenis en cultuur die zich uitdrukt in zijn unieke kersttradities en -gerechten. De Tsjechische kerstkeuken is een smeltkroes van smaken, doordrenkt van traditie en warmte. Hier zijn de tien meest geliefde kersttraktaties die je kunt verwachten in een Tsjechisch huishouden:

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Tsjechië

De 10 Meest Bekende Kerstaperitiefhapjes en Baksels uit Tsjechië

 1. Kapr (karper):
  Traditioneel het hoofdgerecht van het Tsjechische kerstdiner. De vis wordt eerst gefrituurd of gebakken en vervolgens geserveerd met een speciale soort aardappelsalade.
 2. Vánoční cukroví (kerstkoekjes):
  Een verzameling van verschillende soorten koekjes, vaak gemaakt met noten, chocolade en specerijen, die in de aanloop naar Kerstmis worden gebakken en gedeeld met familie en vrienden.
 3. Vánočka (kerstbrood):
  Een zoet, gevlochten brood gevuld met rozijnen en amandelen. Het heeft een lichte, luchtige textuur en wordt vaak geserveerd bij het ontbijt.
 4. Smažený sýr:
  Hoewel het niet exclusief een kerstgerecht is, is deze gefrituurde kaas een populaire traktatie tijdens de feestdagen. Het wordt vaak geserveerd met aardappelsalade of frietjes.
 5. Pecivál:
  Dit zijn zoete deegwaren die worden gevuld met pruimenjam of maanzaad. Ze worden vaak geserveerd als dessert of bij de thee.
 6. Česneková polévka:
  Een knoflooksoep die vaak wordt geserveerd als starter voor het kerstdiner. Het heeft een rijke, hartige smaak en wordt vaak geserveerd met croutons.
 7. Bramborový salát (aardappelsalade):
  Deze salade, gemaakt met aardappelen, erwten, wortels en augurken, is een traditioneel bijgerecht voor de gefrituurde karper.
 8. Medovník (honingcake):
  Een rijke, dichte cake gemaakt met honing en specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Het is vaak gelaagd met een zoete crème en wordt beschouwd als een feestelijke traktatie.
 9. Svařák (glühwein):
  Een verwarmende drank gemaakt van rode wijn, suiker en specerijen. Het is de perfecte drank om je aan op te warmen tijdens de koude wintermaanden.
 10. Marokánky:
  Chocoladekoekjes met een walnoot bovenop, vaak geserveerd als onderdeel van de Vánoční cukroví selectie.

De Tsjechische kerstkeuken is een viering van lokale ingrediënten, traditionele recepten en gezellig samenzijn. Van zoete traktaties zoals vánočka en medovník tot hartige klassiekers zoals kapr en česneková polévka, de Tsjechische kersttafel nodigt je uit om te genieten, te delen en te vieren in ware Centraal-Europese stijl.