Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Italië

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Italië

Italië, een land van passie, traditie en culinaire excellentie, kent een diepe liefde voor feestelijke vieringen. Kerstmis, of “Natale”, is geen uitzondering. Het Italiaanse kerstmenu varieert van regio tot regio, maar wat het gemeen heeft, is de nadruk op verse, seizoensgebonden ingrediënten en eeuwenoude recepten. Hier zijn de tien meest geliefde kersttraktaties die je kunt verwachten aan een Italiaanse feesttafel:

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Italië

De 10 meest bekende kerstaperitiefhapjes en baksels uit Italië

 1. Panettone:
  Dit zoete brood komt oorspronkelijk uit Milaan en is doordrenkt met rozijnen en gekonfijt fruit. Het heeft een lichte, luchtige textuur en is een must-have tijdens de kerstperiode in veel Italiaanse huishoudens.
 2. Pandoro:
  Vergelijkbaar met panettone, maar zonder de vruchten. Het komt uit Verona en wordt vaak bestrooid met poedersuiker om de besneeuwde toppen van de Italiaanse Alpen na te bootsen.
 3. Torrone:
  Een nougat-achtig snoepje gemaakt van honing, eiwit, geroosterde noten (meestal amandelen, maar ook hazelnoten of pistachenoten) en citrusschil.
 4. Baccalà:
  Gedroogde en gezouten kabeljauw, vaak gefrituurd of bereid in een tomatensaus. Het is een traditioneel gerecht in vele delen van Italië tijdens de kerstperiode.
 5. Cotechino e Lenticchie:
  Een combinatie van een specifieke worst (cotechino) en linzen, traditioneel gegeten op oudejaarsavond voor goed geluk.
 6. Ricciarelli:
  Amandelkoekjes uit Siena, zacht van binnen en bedekt met poedersuiker. Ze zijn vaak aromatisch door het gebruik van sinaasappelschil.
 7. Struffoli:
  Kleine, gefrituurde deegballetjes die aan elkaar kleven met verwarmde honing en vaak versierd zijn met gekonfijt fruit en gekleurde sprinkels. Deze zoete traktatie komt uit de regio Campania.
 8. Zampone:
  Een varkensvoet gevuld met gekruid varkensgehakt, traditioneel geserveerd met linzen tijdens de feestdagen.
 9. Panforte:
  Een dichte, zoete cake uit Siena, gemaakt van honing, noten, gekonfijt fruit en specerijen, vaak vergeleken met een energiereep.
 10. Spumante:
  Hoewel het niet echt een aperitiefhapje of baksel is, is deze Italiaanse mousserende wijn een populaire drank om te toosten tijdens de kerstvieringen.

Italië, met zijn regionale diversiteit, presenteert een kerstfeest dat zowel traditioneel als modern is. Of je nu geniet van een plakje panettone bij het ontbijt, je te goed doet aan baccalà tijdens het avondmaal, of proost met een glas spumante, de Italiaanse kerstkeuken biedt een ervaring die zowel smaakvol als hartverwarmend is.