Kerstaperitiefhapjes en overige baksels uit Engeland

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Engeland

Engeland, met zijn rijke geschiedenis en erfgoed, heeft een bijzondere plaats in de viering van Kerstmis. Veel van de kersttradities die we wereldwijd kennen, hebben hun oorsprong in Engeland, en dit is zeker terug te zien in de culinaire traktaties van het land. Hier zijn de tien meest iconische kerstaperitiefhapjes en baksels die men tijdens de kerstperiode in Engelse huizen kan verwachten:

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Engeland

De 10 meest bekende kerstaperitiefhapjes en baksels uit Engeland

 1. Mince Pies:
  Kleine taartjes gevuld met ‘mincemeat’, een mix van gedroogde vruchten, specerijen en, verrassend genoeg, geen vlees. Ze zijn rijk, zoet en een absolute must tijdens de kerstperiode.
 2. Christmas Pudding:
  Ook bekend als “plum pudding”, ondanks dat er geen pruimen in zitten. Het is een dichte, rijke cake vol met gedroogd fruit, noten en specerijen, traditioneel geserveerd geflambeerd met brandewijn.
 3. Mulled Wine:
  Hoewel geen hapje of baksel, is deze gekruide, warme wijn een geliefde drank tijdens de koude wintermaanden en wordt vaak geserveerd tijdens kerstfeestjes.
 4. Pigs in Blankets:
  Kleine worstjes gewikkeld in spek en geroosterd tot ze knapperig zijn. Ze zijn vaak een favoriet bijgerecht bij het kerstdiner.
 5. Roast Chestnuts:
  Geroosterde kastanjes zijn een traditionele traktatie en worden vaak verkocht door straatverkopers in de aanloop naar Kerstmis.
 6. Yule Log:
  Een chocoladerolcake die is ontworpen om op een houtblok te lijken. Het is een lichter alternatief voor de dichtere Christmas pudding.
 7. Brandy Butter:
  Een romige mix van boter, suiker en brandewijn, traditioneel geserveerd met Christmas pudding of mince pies.
 8. Trifle:
  Een gelaagd dessert bestaande uit cake, fruit, custard en slagroom. Het kan op verschillende manieren worden aangepast, maar het is altijd een feestelijk hoogtepunt.
 9. Stilton Cheese:
  Hoewel kaas niet specifiek een kersttraktatie is, is Stilton, een blauwe kaas, een populaire keuze op de Engelse kaasplanken tijdens de feestdagen.
 10. Shortbread:
  Deze boterachtige Schotse koekjes zijn populair tijdens de kerstperiode en worden vaak cadeau gegeven in feestelijke blikken.

Het Engelse kerstfeest is een tijd van overvloed, warmte en viering. Of je nu geniet van een stukje mince pie bij een kopje thee of je te goed doet aan een rijke Christmas pudding, de culinaire traktaties van Engeland zijn een essentieel onderdeel van de festiviteiten. Ze brengen niet alleen vreugde en comfort, maar verbinden generaties door tradities en herinneringen die met elk recept worden doorgegeven.