Kerstaperitiefhapjes en andere Zweedse baksels

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Zweden

Het schilderachtige land Zweden, met zijn diepe winters en noorderlicht, kent een rijke traditie van kerstvieringen. ‘Jul’, zoals het lokaal bekend is, is een tijd van familie, warmte en natuurlijk heerlijk eten. De Zweedse kersttafel, of ‘julbord’, is een uitgebreid buffet dat de culinaire rijkdom van het land in de schijnwerpers zet. Hier zijn de tien meest geliefde kersttraktaties die je kunt verwachten in een Zweeds huishouden:

Kerstaperitiefhapjes en baksels uit Zweden

De 10 meest bekende kerstaperitiefhapjes en baksels uit Zweden

  1. Köttbullar (Zweedse gehaktballen):
    Deze kleine, sappige gehaktballen zijn een vast onderdeel van het julbord en worden vaak geserveerd met ‘lingonsylt’, een cranberryjam.
  2. Lussekatter:
    Deze saffraanbroodjes, ook wel bekend als Lucia-brood, zijn lichtgeel van kleur en hebben vaak de vorm van een S of een katje. Ze zijn een must op 13 december, de dag van Sint Lucia, maar worden ook gedurende de hele kerstperiode genoten.
  3. Knäckebröd (knapperig roggebrood):
    Dit harde, platte brood wordt vaak geserveerd met boter, kaas of vis tijdens de feestdagen.
  4. Gravad lax:
    Zalm die is gefermenteerd door hem te begraven, daarna wordt hij dun gesneden en geserveerd met een mosterdsaus. Het is een favoriet aperitiefhapje tijdens de kerst.
  5. Prinskorv:
    Kleine worstjes, vergelijkbaar met chipolata’s, die vaak worden geserveerd als onderdeel van het julbord.
  6. Pepparkakor:
    Dunne, knapperige gemberkoekjes die vaak in verschillende vormen worden gesneden, zoals hartjes en sterren. Ze zijn zowel geliefd bij volwassenen als kinderen.
  7. Risgrynsgröt:
    Een romige rijstpudding die traditioneel wordt geserveerd met suiker, kaneel en boter. Soms wordt er een amandel in verstopt, en volgens de traditie zal de persoon die de amandel vindt binnen een jaar trouwen.
  8. Sill (haring):
    Ingelegde haring, vaak geserveerd in verschillende smaken zoals mosterd, ui of knoflook, is een must-have op de Zweedse kersttafel.
  9. Julskinka (kerstham):
    Een geroosterde en vervolgens gekookte ham, bedekt met broodkruimels en mosterd, die het middelpunt vormt van vele julbord.
  10. Glogg:
    Dit is de Zweedse versie van glühwein, gemaakt van rode wijn, specerijen en vaak aangevuld met amandelen en rozijnen. Het wordt warm geserveerd en is een favoriete drank om je aan op te warmen tijdens de koude wintermaanden.

De Zweedse kerstkeuken biedt een mix van hartige en zoete lekkernijen die de essentie van ‘Jul’ vangen. Of je nu geniet van een glas glogg voor de open haard of je te goed doet aan het uitgebreide julbord, de Zweedse keuken belichaamt de warmte, vreugde en gemeenschapszin die centraal staan in de kerstviering.