Gerookte zalm op roggebrood

Gerookte zalm op roggebrood – Recept voor een koud buffet

Dit eenvoudige maar elegante gerecht is perfect voor een koud buffet. Het combineert de rijke, rokerige smaak van gerookte zalm met het hartige, dichte karakter van roggebrood. De combinatie is een klassieker in veel Noord-Europese keukens.

Gerookte zalm op roggebrood

Gerookte zalm op roggebrood – Recept voor een koud buffet

Ingrediënten:

  • 200 gram gerookte zalm, in dunne plakjes
  • 1 pakje roggebrood (bij voorkeur Fins of Deens type)
  • 100 gram crème fraîche of zure room
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • Verse dille, fijngehakt
  • 1 citroen, in dunne plakjes gesneden voor garnering
  • Kappertjes voor garnering (optioneel)
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Roggebrood voorbereiden: Snijd het roggebrood in rechthoekige stukjes van ongeveer 5×3 cm. Als het brood te dik is, kun je het ook in dunnere plakjes snijden.
  2. Opmaak van de broodjes: Smeer een beetje crème fraîche of zure room op elk stukje roggebrood.
  3. Toevoegen van zalm: Leg een dun plakje gerookte zalm bovenop de crème fraîche of zure room.
  4. Garnering: Strooi een beetje fijngehakte rode ui over de zalm. Garneer met een klein takje dille, een kappertje en een dun plakje citroen.
  5. Opdienen: Plaats de belegde roggebroodjes op een mooie schaal en bestrooi ze lichtjes met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Kooktips:

  • Voor een extra smaakdimensie kun je een beetje mierikswortelsaus toevoegen aan de crème fraîche of zure room.
  • Als je de broodjes van tevoren maakt voor een buffet, dek ze dan af met plasticfolie en bewaar ze in de koelkast om ze vers te houden. Haal ze 20 minuten voor het serveren uit de koelkast.
  • Gerookte zalm op roggebrood is ook heerlijk met een vleugje citroenzeste of citroenolie.
  • Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatieve gerookte zalm, aangezien dit de hoofdster van het gerecht is.

De combinatie van zachte, rokerige zalm met het robuuste roggebrood maakt dit gerecht tot een favoriet op elk buffet. Het is eenvoudig en snel te bereiden, maar heeft een verfijnde uitstraling die zeker indruk zal maken op je gasten. Serveer met een droge witte wijn of mousserende wijn voor de perfecte combinatie.