Gravad Lax – Recept voor een koud buffet

Recept Gravad Lax

Gravad lax, ook wel gravlax genoemd, is een traditioneel Scandinavisch gerecht waarbij zalm wordt gemarineerd en ‘gecured’ in een mengsel van suiker, zout en dille. Het resultaat is een heerlijk smaakvolle en zachte zalm die perfect is voor een koud buffet.

Gravad Lax recept

Gravad Lax (Scandinavië) – Recept voor een koud buffet

Ingrediënten:

  • 500 gram verse zalmfilet (met huid)
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 bosje verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels, grof gemalen
  • Optioneel: 2 eetlepels aquavit of andere sterke drank
  • Mosterd-dillesaus voor serveren (te vinden in Scandinavische winkels of zelf te maken met mosterd, dille, suiker en azijn)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de zalm: Zorg ervoor dat de zalmfilet volledig ontdooid is als je bevroren zalm gebruikt. Controleer de zalm op graatjes en verwijder deze met een pincet.
  2. Maken van het zout-suikermengsel: In een kom, meng het zeezout, suiker, bruine suiker, gehakte dille en zwarte peperkorrels. Als je aquavit gebruikt, voeg dit dan ook toe aan het mengsel.
  3. Marineren van de zalm: Leg de zalmfilet met de huidzijde naar beneden op een groot stuk plasticfolie. Verdeel het zout-suikermengsel gelijkmatig over de bovenkant van de zalm, druk het mengsel zachtjes aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht.
  4. Inpakken en laten rusten: Vouw de plasticfolie strak over de zalm en plaats het in een ondiepe schaal. Plaats een tweede schaal of een bord bovenop de zalm en leg hier iets zwaars op (bijvoorbeeld blikjes) om druk uit te oefenen. Zet de zalm 48 uur in de koelkast en draai hem elke 12 uur om.
  5. Serveren: Haal de zalm uit de koelkast en verwijder voorzichtig het zout-suikermengsel. Snijd de zalm in dunne plakjes schuin tegen de vezelrichting in, maar zorg ervoor dat je de huid vermijdt. Serveer de gravad lax op roggebrood of crackers met de mosterd-dillesaus.

Kooktips:

  • Hoe verser de zalm, hoe beter het eindresultaat. Probeer indien mogelijk zalm van hoge kwaliteit te kopen, bij voorkeur biologisch of wild gevangen.
  • De tijdsduur voor het marineren kan variëren op basis van de dikte van de zalmfilet. Dunnere stukken hebben wellicht minder tijd nodig, terwijl dikkere stukken meer tijd kunnen vereisen.
  • Gravad lax kan tot een week in de koelkast bewaard worden, goed ingepakt in plasticfolie.

Een prachtig gerecht voor een koud buffet, gravad lax brengt een vleugje Scandinavische flair naar elke feestelijke gelegenheid. Het is heerlijk in combinatie met andere Scandinavische delicatessen zoals haring, knäckebröd en kaviaar.