5 Creatieve Recepten om Restjes Aardappels te Transformeren

Restjes Aardappels Transformeren

Aardappels zijn een veelzijdig ingrediënt dat vaak in grote hoeveelheden wordt bereid. Maar wat te doen met die overgebleven aardappels van gisteravond? In dit artikel delen we vijf heerlijke recepten waarmee je restjes aardappels kunt omtoveren tot nieuwe en smaakvolle gerechten. Hier vind je gedetailleerde instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Aardappelkroketjes

Ingrediënten:

– 2 kopjes gekookte aardappels, geprakt

– 1/4 kopje melk

– 2 eieren

– 1/2 kopje paneermeel

– 1/4 kopje geraspte kaas (optioneel)

– Zout en peper naar smaak

– Plantaardige olie om te frituren

Instructies:

1. Meng de geprakte aardappels met melk, eieren, paneermeel, geraspte kaas (indien gewenst), zout en peper.

2. Vorm kleine kroketjes van het mengsel.

3. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur en frituur de kroketjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.

4. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met je favoriete dipsaus.

2. Aardappelsalade met Restjes Aardappels

Ingrediënten:

– 2 kopjes gekookte aardappels, in blokjes

– 1/2 kopje mayonaise

– 2 eetlepels Dijon-mosterd

– 1/4 kopje gesneden augurken

– 1/4 kopje gesneden rode ui

– 2 hardgekookte eieren, fijngehakt

– Zout en peper naar smaak

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Meng de aardappelblokjes met mayonaise, Dijon-mosterd, gesneden augurken, gesneden rode ui, en hardgekookte eieren.

2. Breng op smaak met zout en peper.

3. Garneer met verse peterselie en serveer koud.

3. Aardappelsoep met Prei en Spek

Ingrediënten:

– 2 kopjes gekookte aardappels, in blokjes

– 1 prei, in dunne ringen

– 4 plakjes spek, in stukjes gesneden

– 4 kopjes kippenbouillon

– 1/2 kopje room

– Zout en peper naar smaak

– Verse bieslook voor garnering

Instructies:

1. Bak de stukjes spek in een soeppan tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

2. Voeg de prei toe aan het spekvet en bak tot ze zacht zijn.

3. Voeg de gekookte aardappels en kippenbouillon toe. Laat sudderen tot de aardappels zacht zijn.

4. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde consistentie.

5. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

6. Serveer met de gebakken spekjes en verse bieslook.

4. Aardappel en Groente Ovenschotel

Ingrediënten:

– 2 kopjes gekookte aardappels, in plakjes

– 2 kopjes gekookte groenten (bijvoorbeeld bloemkool, broccoli of wortels), in stukjes

– 1 kopje geraspte kaas

– 1/2 kopje zure room

– 2 eieren

– Zout en peper naar smaak

– Verse tijmblaadjes voor garnering

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en verdeel de gekookte groenten erover.

3. Meng de geraspte kaas, zure room, eieren, zout en peper in een kom.

4. Giet het kaasmengsel over de aardappels en groenten.

5. Bak in de oven gedurende 25-30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.

6. Garneer met verse tijmblaadjes voor het serveren.

5. Aardappel Goulash

Ingrediënten:

– 2 kopjes gekookte aardappels, in blokjes

– 1 ui, gesnipperd

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1 rode paprika, in blokjes

– 2 eetlepels paprikapoeder

– 1 kopje tomatensaus

– 1/2 kopje water

– 1/2 kopje zure room

– Zout en peper naar smaak

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de paprikablokjes en paprikapoeder toe en bak even mee.

3. Voeg de tomatensaus, water en gekookte aardappels toe.

4. Laat sudderen tot alles goed is verwarmd en de saus is ingedikt.

5. Roer de zure room erdoor en breng op smaak met zout en peper.

6. Garneer met verse peterselie en serveer met rijst of brood.

Samenvatting:

Overgebleven aardappels kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals aardappelkroketjes, aardappelsalade, aardappelsoep, een ovenschotel met aardappel en groenten, en aardappelgoulash. Deze recepten bieden smakelijke manieren om van je restjes aardappels te genieten en tegelijkertijd voedselverspilling te verminderen.