5 Heerlijke Recepten om Restjes Oude Kaas te Gebruiken

Restjes Oude Kaas Gebruiken

Oude kaas is een smaakvol ingrediënt dat vaak in onze koelkasten te vinden is. Als je wat restjes oude kaas hebt en op zoek bent naar manieren om ze te gebruiken, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel delen we vijf verrukkelijke recepten waarmee je restjes oude kaas kunt omtoveren tot heerlijke gerechten. Hier vind je gedetailleerde instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Oude Kaasstengels

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes oude kaas, geraspt

– 1 kopje bloem

– 1/2 kopje boter, koud en in blokjes gesneden

– Een snufje zout

– Paprikapoeder (optioneel)

– Melk om te bestrijken

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng de oude kaas, bloem, koude boterblokjes en een snufje zout in een kom.

3. Voeg eventueel wat paprikapoeder toe voor extra smaak.

4. Kneed het deeg tot het samenkomt en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1/2 cm dik.

5. Snijd het deeg in stengels en leg ze op de bakplaat.

6. Bestrijk de stengels met een beetje melk.

7. Bak gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

8. Laat afkoelen en geniet van deze knapperige oude kaasstengels.

2. Oude Kaas Risotto

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes oude kaas, geraspt

– 1 kopje risottorijst

– 1 ui, fijngehakt

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 4 kopjes groentebouillon

– 1/2 kopje witte wijn

– 2 eetlepels boter

– Zout en peper naar smaak

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de risottorijst toe en roer tot de rijst glazig is.

3. Blus af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.

4. Voeg geleidelijk de groentebouillon toe, één lepel tegelijk, en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen.

5. Herhaal dit proces tot de rijst gaar en romig is, dit duurt meestal 18-20 minuten.

6. Roer de geraspte oude kaas en boter door de risotto tot ze smelten.

7. Breng op smaak met zout en peper.

8. Serveer de oude kaas risotto met verse peterselie als garnering.

3. Oude Kaas Quiche

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes oude kaas, geraspt

– 1 kant-en-klare quichebodem

– 4 eieren

– 1 kopje melk

– 1/2 kopje room

– Een snufje nootmuskaat

– Zout en peper naar smaak

– Gesneden prei, champignons of spinazie (optioneel)

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een quichevorm met de bodem.

2. Verdeel de geraspte oude kaas over de quichebodem.

3. Voeg eventueel gesneden groenten zoals prei, champignons of spinazie toe.

4. Klop de eieren, melk, room, nootmuskaat, zout en peper in een kom.

5. Giet het eimengsel over de kaas en groenten.

6. Bak gedurende 35-40 minuten, of tot de quiche stevig en goudbruin is.

7. Laat even afkoelen voor het serveren.

4. Oude Kaas Broodje

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes oude kaas, geraspt

– 1 stokbrood

– 2 eetlepels boter

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Snijd het stokbrood in de lengte doormidden en leg de twee helften op een bakplaat.

3. Meng de geraspte oude kaas en fijngehakte knoflook in een kom.

4. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de stokbroodhelften.

5. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

6. Garneer met verse peterselie en serveer als smakelijk oude kaas broodje.

5. Oude Kaas Salade

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes oude kaas, in blokjes gesneden

– Gemengde groene bladsla

– Cherrytomaten, gehalveerd

– Komkommer, in plakjes gesneden

– Rode ui, dun gesneden

– Balsamico-vinaigrette dressing

Instructies:

1. Verdeel de gemengde groene bladsla over borden.

2. Voeg cherrytomaten, komkommer, rode ui en oude kaasblokjes toe.

3. Besprenkel met balsamico-vina

igrette dressing.

4. Serveer direct als een verfrissende oude kaas salade.

Samenvatting:

Restjes oude kaas kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals oude kaasstengels, oude kaas risotto, oude kaas quiche, oude kaas broodje en oude kaas salade. Deze recepten bieden smakelijke manieren om van je restjes oude kaas te genieten en voedselverspilling te verminderen.