Rozebotteljam recept

Rozebotteljam: De verborgen schat in je tuin!

Ben je klaar om de verborgen juweeltjes van de natuur te ontdekken? Rozebottels, de vruchten van de rozenstruik, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de tong! Deze kleine rode schatten zitten vol vitamine C en transformeren in een handomdraai in een verrukkelijk zoete jam die je smaakpapillen zal betoveren. Hieronder vind je het stap-voor-stap proces om zelf rozebotteljam te maken – een smaakvol avontuur dat je niet wilt missen!

Rozebotteljam maken

Stap in de wereld van wilde vruchten: Maak je eigen rozebotteljam!

Rozebottels zijn misschien niet de eerste vrucht waar je aan denkt bij het maken van jam, maar ze zijn een ware superfood en een fantastische basis voor een heerlijke spread.

Ingrediënten:

 • 1 kg rozebottels, schoongemaakt en gehalveerd
 • 1 liter water
 • Het sap van 1 citroen
 • 700 g geleisuiker (speciale suiker met pectine)

Het magische proces:

 1. Rozebottels Voorbereiden: Verwijder de stelen en bloembasissen van de rozebottels, halveer ze en verwijder de zaden. Het is een priegelwerkje, maar het loont!
 2. Koken: Doe de gehalveerde rozebottels in een pan met water en breng aan de kook. Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de vruchten zacht zijn.
 3. Pureer de Vruchten: Gebruik een fijne zeef of voedselmolen om de rozebottels te pureren en de fijne haartjes te verwijderen. Deze haartjes zijn irritant en wil je niet in je jam.
 4. Voeg Citroensap en Suiker Toe: Meng het rozebottelpuree met citroensap en geleisuiker in een schone pan en laat het geheel koken tot de suiker volledig is opgelost.
 5. Jam Tijd: Kook het mengsel op een middelhoog vuur totdat het de gewenste dikte heeft, meestal rond de 10 minuten.
 6. Bottel het op: Schep je hete jam in steriele potten, sluit ze goed af en keer ze om tot ze zijn afgekoeld. Samenvatting: Rozebotteljam, het Zoet met een Twist!

Met zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen is rozebotteljam niet alleen heerlijk, maar ook een echte superjam. Een potje van deze lekkernij is een geweldige manier om wat extra’s toe te voegen aan je ontbijttafel of een zelfgemaakt cadeau.

Tips voor de perfecte rozebotteljam

 • Kies de Juiste Tijd: Rozebottels zijn het beste na de eerste vorst, wanneer ze het zoetst zijn.
 • Geduld is een Deugd: Neem de tijd om de rozebottels goed te prepareren; het resultaat is het waard.
 • Suikerbalans: Pas op met de hoeveelheid suiker. Te veel kan de natuurlijke smaak van de rozebottels overweldigen.
 • Veiligheid Eerst: Draag handschoenen om je handen te beschermen tegen de haartjes en doorns van de rozebottels.

Of je nu een fervent jam-maker bent of een nieuwkomer in de wereld van het conserveren, rozebotteljam is een fantastische toevoeging aan je repertoire. Het is een beetje werk, maar als je eenmaal je zelfgemaakte rozebotteljam proeft, zal je begrijpen waarom het elke seconde waard was!