Semmelknödel recept

Recept voor Semmelknödel

Semmelknödel, of Duitse broodknoedels, zijn een klassiek bijgerecht in de Beierse en Oostenrijkse keuken. Ze zijn perfect om te serveren met stoofgerechten of sauzen die een stevige basis vereisen om de rijke smaken op te nemen. Hier is een gedetailleerd recept voor het maken van Semmelknödel.

Semmelknödel

Semmelknödel

Ingrediënten:

  • 6 tot 8 oude broodjes (bij voorkeur Kaiserbroodjes), ongeveer 250-300 gram
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • Ongeveer 200 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Snufje nootmuskaat (optioneel)
  • Extra boter voor het serveren

Bereidingstijd: Ongeveer 1 uur

Waarvan kooktijd: 20 minuten

Instructies:

Voorbereiden van het brood:

  • Snijd de broodjes in kleine blokjes van ongeveer 1 cm groot.
  • Doe de broodblokjes in een grote mengkom.

Uien bakken:

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze tot ze glazig en licht goudbruin zijn, ongeveer 5-7 minuten.

Melkmengsel maken:

  • Verwarm de melk tot het heet is, maar niet kookt.
  • Giet de hete melk over de broodblokjes.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan, zodat het brood de melk kan absorberen.

Eimengsel toevoegen:

  • Klop in een aparte kom de eieren los.
  • Voeg de eieren, gebakken ui, peterselie, zout, peper en nootmuskaat toe aan het brood-melkmengsel.
  • Meng alles goed door elkaar. Het deeg moet vochtig zijn, maar niet te nat. Als het mengsel te droog is, kun je wat extra melk toevoegen.

Knödels vormen:

  • Bevochtig je handen met water en vorm het mengsel tot knoedels ter grootte van een tennisbal.

Koken:

  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur lager zodat het water zachtjes kookt.
  • Leg de knödels voorzichtig in het water. Ze moeten drijven en niet op de bodem van de pan liggen.
  • Laat de knödels ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Serveren:

  • Haal de knödels met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken.
  • Serveer de knödels warm, met gesmolten boter eroverheen gedruppeld.

Serveertips:

  • Semmelknödel zijn heerlijk met rijke vleessauzen, zoals runderstoofpot of goulash.
  • Ze kunnen ook geserveerd worden als basis voor paddenstoelensauzen of in een vleesvrije maaltijd met een romige champignonsaus.
  • Voor een krokante buitenkant, snijd de gekookte knödels in plakken en bak ze goudbruin in een pan met wat boter.

Eet smakelijk!