Recept voor butterkuchen

Butterkuchen Recept

Butterkuchen is een traditionele Duitse taart die is gemaakt met een zoete gistdeeg, een vulling van suiker, boter en rozijnen en een topping van suiker en amandelschaafsel. De taart wordt vaak geserveerd met een kop koffie of thee.

Recept voor Butterkuchen:

Butterkuchen is ontstaan in de 18e eeuw in Duitsland. Het verhaal gaat dat de taart voor het eerst werd gemaakt door een bakker die een zoet gistdeeg had gebakken en deze wilde vullen met suiker, boter en rozijnen. De bakker vond het resultaat zo lekker dat hij het recept met zijn vrienden en familie deelde, en al snel werd de Butterkuchen een populaire taart in Duitsland.
Butterkuchen is nu een van de meest populaire taarten in Duitsland. Het wordt over de hele wereld gegeten en is een populaire keuze voor een ontbijt, lunch of snack.

Ingrediënten voor Butterkucken:

500 g bloem
1 pakje gist
1/2 tl zout
1/2 kop suiker
1/2 kop melk
1 ei
1 el boter, gesmolten
1/2 kop rozijnen
1 el suiker
1/4 kop amandelschaafsel

Instructies:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet een bakvorm in met boter en bestrooi met bloem.
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg de melk, het ei en de gesmolten boter toe en meng goed.
Kneed het deeg tot een gladde bal.
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld, ongeveer 1 uur.
Roer de rozijnen door het deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een rechthoek van ongeveer 30 x 40 cm.
Bestrooi het deeg met de suiker en de amandelschaafsel.
Rol het deeg op tot een rol.
Snijd de rol in plakken van ongeveer 2 cm dik.
Leg de plakken in de ingevette bakvorm en bak in 30-35 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveer de Butterkuchen warm of koud.

Hier zijn enkele tips voor het maken van Butterkuchen:

Gebruik verse gist voor de beste smaak.
Laat het deeg goed rijzen, zodat het luchtig en zacht wordt.
Voeg extra rozijnen toe aan het deeg, als je de taart extra zoet wilt maken.
Versier de taart met suiker, amandelschaafsel of andere toppings naar keuze.
Bewaar de taart in een luchtdichte verpakking op een koele plaats.