Christmas pudding voor een echte kerstsfeer

Christmas pudding: Ontketen de Britse Kerstsfeer in jouw keuken!

Geen Britse kerst zonder een traditionele Christmas pudding. Dit rijke, donkere en fruitige dessert is het toppunt van de kerstviering. Maak de feestvreugde compleet met deze tijdloze klassieker.

Christmas pudding recept

Christmas pudding

Ingrediëntenlijst voor een feestelijke finale:

  • 250 g rozijnen
  • 250 g sultana’s
  • 250 g krenten
  • 150 ml brandy of rum, plus extra voor het flamberen
  • 100 g fijngehakte schil van gemengd citrusfruit
  • 100 g verse witte broodkruimels
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g suikerriet- of bruine suiker
  • 250 g ongezouten boter, gesmolten
  • 4 grote eieren, geklopt
  • 1 appel, geraspt
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 2 tl gemengde specerijen (kaneel, nootmuskaat, en kruidnagel)
  • 1 tl gemalen gember
  • 100 g geblancheerde amandelen, grof gehakt
  • 1 snufje zout

    Voorbereidingstijd: 30 minuten mixen en matchen
    Weekeind tijd: 12 uur voor het weken van het fruit
    Kooktijd: 8 uur voor een perfecte consistentie
    Totale tijd: Meer dan 12 uur voor een monumentale mijlpaal

    Stap 1: Het begin van de traditie
    Begin de dag ervoor door de rozijnen, sultana’s en krenten in brandy of rum te weken.

    Stap 2: Mengen en verenigen
    Mix de volgende dag alle droge ingrediënten in een grote mengkom.

    Stap 3: Boterachtige binding
    Roer de gesmolten boter, geklopte eieren, geraspte appel en sinaasappelrasp en -sap door het droge mengsel.

    Stap 4: De samensmelting
    Voeg het geweekte fruit met de resterende vloeistof toe en meng alles goed.

    Stap 5: Het kookproces
    Doe het mengsel in een ingevette puddingvorm en dek af met bakpapier en aluminiumfolie.
    Stoom de pudding in een grote pan met een laag kokend water (dat komt tot halverwege de zijkant van de vorm) voor ongeveer 8 uur.

    Stap 6: De onthulling
    Laat de pudding afkoelen en vervang het bakpapier en aluminiumfolie met verse stukken. Bewaar op een koele plaats tot kerst.

    Stap 7: Het grandioze finale
    Op kerstdag, stoom de pudding nog 2 uur voordat je hem serveert.

    Stap 8: Flamberen voor het feest
    Warm wat brandy of rum op, giet over de pudding en steek voorzichtig aan vlak voor het opdienen.

Deze klassieke Engelse Christmas pudding is een feestelijke afsluiting van het kerstdiner. Het is een mengsel van gedroogd fruit, specerijen en alcohol, dat gestoomd wordt tot perfectie. De traditie van het flamberen voegt niet alleen smaak toe, maar ook een spectaculaire presentatie.

Bijpassende gerechten:

Serveer je Christmas pudding met een klodder brandy butter, custard of room voor de ultieme traktatie. Een glas port of dessertwijn vormt een mooie aanvulling op de rijke smaken van de pudding. Voor een lichtere tegenhanger, start je diner met een frisse winterse salade en volg je met een hoofdgerecht van gebraden kalkoen of geroosterde groenten. Laat deze Christmas pudding het kroonjuweel zijn van je kersttafel!