Duitse Lebkuchen voor de feestdagen

Lebkuchen liefde: Een Duitse Kersttraditie om van te smullen!

Maak je kerst compleet met deze authentieke Duitse lebkuchen! Deze zacht gekruide koekjes zullen je hart verwarmen en je keuken vullen met de onmiskenbare geur van kerst.

Lebkuchen recept

Verrukkelijke Lebkuchen

Ingrediënten voor een vleugje kerstmagie:

  • 250 g honing
  • 200 g bruine suiker
  • 100 g boter
  • 500 g bloem
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl lebkuchengewürz (Duitse koekkruiden)
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/4 tl gemalen gember
  • 100 g gemengde schillen, fijngehakt
  • 100 g gehakte noten (amandelen, hazelnoten of walnoten)
  • Voor de glazuur: 100 g poedersuiker en 1-2 el citroensap

    Voorbereidingstijd: 30 minuten van zoet tot specerijen
    Baktijd: 12-15 minuten voor gouden goedheid
    Koeltijd: 1 uur voor de perfecte textuur
    Totale tijd: 1 uur en 45 minuten tot heerlijkheid

    Stap 1: Zoet begin
    Verwarm in een pan op laag vuur de honing, bruine suiker en boter tot alles goed gemengd en gesmolten is.

    Stap 2: De droge ingrediënten
    Zeef de bloem, bakpoeder, lebkuchengewürz, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember in een grote kom.

    Stap 3: De natte met de droge
    Voeg het honingmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.

    Stap 4: Noten en schillen festijn
    Roer de gehakte noten en gemengde schillen door het deeg.

    Stap 5: Het deeg rust
    Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur rusten, idealiter een uur.

    Stap 6: Vormen en bakken
    Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed bakplaten met bakpapier.
    Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en steek vormen uit.
    Bak de koekjes 12-15 minuten tot ze stevig maar niet hard zijn.

    Stap 7: Glazuur glamour
    Meng de poedersuiker met citroensap tot een dik glazuur en bestrijk de afgekoelde koekjes ermee.

    Stap 8: Serveer met een sprankel
    Versier de koekjes met amandelen, gekonfijte kersen of laat ze gewoon zoals ze zijn.

Deze koekjes zijn de essentie van een Duitse kerst. Deze koekjes met hun rijke honingsmaak en warme kruiden zijn perfect voor bij de koffie of als afsluiting van een feestmaal.

Bijpassende gerechten:

Lebkuchen passen uitstekend bij glühwein, warme chocolademelk of een kop sterke koffie. Ze kunnen ook verwerkt worden in desserttaarten of als onderdeel van een kerstkoekjes assortiment. Combineer ze met andere traditionele Duitse kerstlekkernijen zoals stollen of pfeffernüsse voor een authentiek feestdessert. Met lebkuchen op tafel breng je gegarandeerd de kerstsfeer in huis!