5 Fantastische Recepten om Restjes Bananen te Gebruiken

Restjes Bananen Transformeren

Banen zijn een populaire en voedzame vrucht die vaak in overvloed worden gekocht. Als je wat overrijpe bananen hebt die je niet wilt verspillen, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel delen we vijf heerlijke recepten waarmee je restjes bananen kunt omtoveren tot smakelijke gerechten. Hier vind je gedetailleerde instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Bananenbrood

Ingrediënten:

– 2 overrijpe bananen, gepureerd

– 1/3 kopje gesmolten boter

– 1 theelepel vanille-extract

– 1/2 kopje suiker

– 1 ei, losgeklopt

– 1 1/2 kopje bloem

– 1 theelepel bakpoeder

– 1/2 theelepel baking soda

– Een snufje zout

– Optionele toevoegingen zoals noten, chocoladeschilfers of rozijnen

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een broodvorm in.

2. In een kom, meng de gepureerde bananen, gesmolten boter, vanille-extract, suiker en ei.

3. Voeg geleidelijk de bloem, bakpoeder, baking soda en een snufje zout toe. Meng tot een glad beslag.

4. Roer eventuele toevoegingen zoals noten of chocoladeschilfers door het beslag.

5. Giet het beslag in de ingevette broodvorm en bak gedurende 60-65 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.

6. Laat afkoelen en geniet van versgebakken bananenbrood.

2. Bananen-Pindakaas Havermoutkoekjes

Ingrediënten:

– 2 overrijpe bananen, gepureerd

– 1/2 kopje pindakaas

– 1 1/2 kopje havermout

– 1/4 kopje honing

– 1/4 kopje rozijnen of chocoladeschilfers (optioneel)

– 1/2 theelepel vanille-extract

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. In een kom, meng de gepureerde bananen, pindakaas, honing en vanille-extract.

3. Voeg de havermout toe en meng goed.

4. Roer eventueel rozijnen of chocoladeschilfers door het deeg.

5. Schep eetlepels deeg op de bakplaat en druk ze lichtjes plat.

6. Bak gedurende 12-15 minuten, of tot de koekjes goudbruin zijn.

7. Laat afkoelen en geniet van deze gezonde en smakelijke havermoutkoekjes.

3. Bananen-Pannenkoeken

Ingrediënten:

– 2 overrijpe bananen, gepureerd

– 2 eieren

– 1/4 kopje melk (plantaardige melk kan ook)

– 1/2 theelepel vanille-extract

– 1 kopje bloem

– 1 theelepel bakpoeder

– Een snufje zout

– Optionele toevoegingen zoals bessen of noten

Instructies:

1. Meng de gepureerde bananen, eieren, melk en vanille-extract in een kom.

2. Voeg geleidelijk de bloem, bakpoeder en een snufje zout toe. Meng tot een glad beslag.

3. Roer eventuele toevoegingen zoals bessen of noten door het beslag.

4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olie toe.

5. Giet een pollepel beslag in de pan en bak tot de bovenkant bubbels vertoont.

6. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant goudbruin.

7. Herhaal dit met het overgebleven beslag.

8. Serveer met stroop, honing of vers fruit.

4. Bananen-Yoghurt Smoothie

Ingrediënten:

– 2 overrijpe bananen, gepureerd

– 1 kopje yoghurt (plantaardige yoghurt kan ook)

– 1/2 kopje melk (plantaardige melk kan ook)

– 1 eetlepel honing (optioneel)

– Een snufje kaneel (optioneel)

– IJsblokjes (optioneel)

Instructies:

1. Doe de gepureerde bananen, yoghurt, melk en honing (indien gewenst) in een blender.

2. Voeg een snufje kaneel toe voor extra smaak.

3. Voeg ijsblokjes toe voor een verfrissende textuur.

4. Mix tot alles goed is gecombineerd en de smoothie glad is.

5. Giet in een glas en geniet van deze gezonde en smakelijke smoothie.

5. Bananen-IJs

Ingrediënten:

– 4 overrijpe bananen, in plakjes ingevroren

– 1 theelepel vanille-extract

– Een snufje zout

– Optionele toevoegingen zoals noten, chocoladeschilfers of bessen

Instructies:

1. Plaats de bevroren bananenplakjes, vanille-extract en een snufje zout in een blender.

2. Mix tot het mengsel glad en romig is.

3. Roer eventuele toevoegingen zoals noten, chocoladeschilfers of bessen erdoor.

4. Serveer direct als een gezonder alternatief voor ijs.

Samenvatting:

Restjes bananen kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals bananenbrood, bananen-pindakaas havermoutkoekjes, bananen-pannenkoeken, bananen-yoghurt smoothie en bananen-ijs. Deze recepten bieden smakelijke manieren om van je restjes bananen te genieten en voedselverspilling te verminderen.