5 Smakelijke Recepten om Restjes Champignons te Verwerken

Restjes Champignons Transformeren

Champignons zijn veelzijdige en smaakvolle paddenstoelen die vaak als ingrediënt in diverse gerechten worden gebruikt. Maar wat te doen met die overgebleven champignons van je laatste maaltijd? In dit artikel delen we vijf heerlijke recepten waarmee je restjes champignons kunt omtoveren tot nieuwe en smaakvolle gerechten. Hier vind je gedetailleerde instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Champignonsoep

Ingrediënten:

– 2 kopjes gesneden champignons

– 1 ui, gesnipperd

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 4 kopjes groentebouillon

– 1/2 kopje room

– 2 eetlepels boter

– Zout en peper naar smaak

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de gesneden champignons toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.

3. Voeg de groentebouillon toe en laat sudderen tot de champignons gaar zijn.

4. Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde consistentie.

5. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.

6. Garneer met verse peterselie en serveer warm.

2. Champignonrisotto

Ingrediënten:

– 2 kopjes risottorijst

– 2 kopjes gesneden champignons

– 1 ui, gesnipperd

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 4 kopjes groentebouillon

– 1/2 kopje witte wijn

– 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas

– 2 eetlepels boter

– Zout en peper naar smaak

– Verse tijmblaadjes voor garnering

Instructies:

1. Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glanzen.

3. Blus af met witte wijn en laat de alcohol verdampen.

4. Voeg geleidelijk de groentebouillon toe, één pollepel tegelijk, terwijl je regelmatig blijft roeren en wacht tot de vloeistof is opgenomen voordat je meer toevoegt.

5. Voeg de gesneden champignons toe en ga door met het toevoegen van bouillon en roeren tot de rijst gaar is.

6. Roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.

7. Garneer met verse tijmblaadjes voor het serveren.

3. Gevulde Champignons

Ingrediënten:

– 10 grote champignons

– 1/2 kopje fijngehakte sjalotjes

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1/2 kopje broodkruimels

– 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas

– 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

– 2 eetlepels olijfolie

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Verwijder de stelen van de champignons en hak ze fijn.

3. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de sjalotjes en fijngehakte champignonstelen tot ze zacht zijn.

4. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.

5. Haal van het vuur en meng met broodkruimels, Parmezaanse kaas, peterselie, zout en peper.

6. Vul de champignons met het mengsel en plaats ze in een ovenschaal.

7. Bak 15-20 minuten in de oven, of tot de champignons zacht zijn en de vulling goudbruin is.

4. Champignon en Spinazie Quiche

Ingrediënten:

– 1 ongebakken taartkorst

– 2 kopjes gesneden champignons

– 2 kopjes verse spinazie

– 1 ui, gesnipperd

– 1 kopje geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère)

– 4 eieren

– 1 kopje melk

– Zout en peper naar smaak

– Een snufje nootmuskaat

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2. Bak de taartkorst voor gedurende 10 minuten.

3. Verhit olie in een pan en fruit de ui tot hij zacht is.

4. Voeg de champignons toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.

5. Voeg de spinazie toe en bak tot deze is verwelkt.

6. Klop de eieren, melk, zout, peper en nootmuskaat samen in een kom.

7. Leg de gebakken groenten op de voorgebakken taartkorst en strooi de geraspte kaas erover.

8. Giet het eimengsel erover en bak in de oven gedurende 30-35 minuten, of tot de quiche stevig is en goudbruin.

5. Champignonroomsaus

Ingrediënten:

– 2 kopjes gesneden champignons

– 1/2 kopje gesnipperde ui

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1 kopje kippenbouillon

– 1 kopje room

– 2 eetlepels boter

– 2 eetlepels bloem

– Zout en peper naar smaak

– Verse peterselie voor garnering

Instructies:

1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook en champignons tot ze zacht en goudbruin zijn.

2. Voeg de bloem toe en roer goed om een roux te vormen.

3. Giet geleidelijk de kippenbouillon en room erbij, terwijl je blijft roeren tot de saus dikker wordt.

4. Breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

5. Garneer met verse peterselie en serveer over vlees, vis of pasta.

Samenvatting:

Overgebleven champignons kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals champignonsoep, champignonrisotto, gevulde champignons, champignon en spinazie quiche, en champignonroomsaus. Deze recepten bieden smakelijke manieren om van je restjes champignons te genieten en tegelijkertijd voedselverspilling te verminderen.