5 Smakelijke Recepten om Restjes Gehakt te Gebruiken

 5 Smakelijke Recepten om Restjes Gehakt te Gebruiken

Gehakt is een veelzijdig ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in verschillende gerechten, van gehaktballen tot pasta’s. Als je wat restjes gehakt over hebt en op zoek bent naar creatieve manieren om ze te gebruiken, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel delen we vijf heerlijke recepten waarmee je restjes gehakt kunt omtoveren tot smakelijke gerechten. Hier vind je gedetailleerde instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Gehaktballetjes in Tomatensaus

Ingrediënten voor gehaktballetjes:

– 1 kopje restjes gehakt

– 1/4 kopje broodkruimels

– 1 ei

– 2 eetlepels gehakte peterselie

– Zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor tomatensaus:

– 1 blikje tomatensaus (400 g)

– 1 ui, fijngehakt

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1 theelepel gedroogde basilicum

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Meng het gehakt, broodkruimels, ei, gehakte peterselie, zout en peper in een kom.

2. Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel.

3. Verhit wat olie in een pan en bak de gehaktballetjes tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.

4. In dezelfde pan, fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

5. Voeg de tomatensaus, gedroogde basilicum, zout en peper toe.

6. Breng aan de kook en voeg de gehaktballetjes toe.

7. Laat sudderen op laag vuur gedurende 15-20 minuten.

8. Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus met spaghetti of rijst.

2. Gehakt-Kaas Quesadilla’s

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes gehakt

– 4 bloemtortilla’s

– 1 kopje geraspte kaas (bijv. cheddar of mozzarella)

– Boter of olie om te bakken

– Optionele toevoegingen zoals gesneden groenten of jalapeñopepers

Instructies:

1. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olie toe.

2. Leg een tortilla in de pan en strooi een deel van het gehakt en geraspte kaas erover.

3. Voeg eventuele extra ingrediënten zoals groenten of jalapeñopepers toe.

4. Bedek met een tweede tortilla en druk zachtjes aan.

5. Bak tot de onderkant goudbruin is, draai om en bak de andere kant.

6. Herhaal dit met de rest van de tortilla’s en vulling.

7. Snijd in punten en serveer als smakelijke quesadilla’s.

3. Gehakt-Paprika Pasta

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes gehakt

– 2 paprika’s, in reepjes gesneden

– 1 ui, fijngehakt

– 2 teentjes knoflook, fijngehakt

– 1 blikje tomatenblokjes (400 g)

– 1 theelepel gedroogde oregano

– Zout en peper naar smaak

– Gekookte pasta om te serveren

Instructies:

1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de paprika’s toe en bak tot ze beginnen te verzachten.

3. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is.

4. Giet de tomatenblokjes in de pan en voeg gedroogde oregano, zout en peper toe.

5. Laat sudderen op laag vuur gedurende 15-20 minuten.

6. Serveer de gehakt-paprika saus over gekookte pasta.

4. Gehakt-Enchilada Ovenschotel

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes gehakt

– 6 maïstortilla’s

– 1 blikje enchiladasaus (300 g)

– 1 kopje geraspte kaas (bijv. cheddar)

– Gesneden groenten zoals paprika’s, uien en maïs (optioneel)

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in.

2. Verwarm de maïstortilla’s volgens de instructies op de verpakking.

3. Leg een lepel gehakt in het midden van elke tortilla en rol ze op.

4. Plaats de opgerolde tortilla’s in de ovenschaal.

5. Giet de enchiladasaus over de tortilla’s en bestrooi met geraspte kaas.

6. Voeg eventuele gesneden groenten toe.

7. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas bubbelt en goudbruin is.

8. Serveer de gehakt-enchilada ovenschotel met zure room en guacamole.

5. Gehakt-Groentesoep

Ingrediënten:

– 1 kopje restjes gehakt

– 1 ui, fijngehakt

– 2 wortelen, in plakjes gesneden

– 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden

– 4 kopjes groentebouillon

– 1 blikje tomatenblokjes (400 g)

– 1 kopje gehakte groene bonen

– 1 kopje gekookte pasta

– Gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn naar smaak

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Verhit wat olie in een soeppan en fruit de ui tot deze zacht is.

2. Voeg de wortelen, bleekselderij en gehakt toe en bak tot het gehakt bruin is.

3. Giet de groentebouillon en tomatenblokjes in de pan.

4. Voeg de gehakte groene bonen, gekookte pasta en gedroogde kruiden toe.

5. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.

6. Breng op smaak met zout en peper.

7. Serveer de gehakt-groentesoep warm.

Samenvatting:

Restjes gehakt kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals gehaktballetjes in tomatensaus, gehakt-kaas quesadilla’s, gehakt-paprika pasta, gehakt-enchilada ovenschotel en gehakt-groentesoep. Deze recepten bieden smakelijke manieren om van je restjes gehakt te genieten en voedselverspilling te verminderen.