Zelf gemaakte oliebollen

Smaakvolle oliebollen

De tijd van oliebollen is er niet meer en daarom is het heel lastig om aan deze lekkernij te komen. Ik vind dat je zelfs in de zomer kunt genieten van heerlijke oliebollen en daarom leer ik jullie hoe je het zelf kunt maken. Oliebollen zijn traditionele Nederlandse lekkernijen die vooral rond Oud en Nieuw worden gegeten. Ze zijn vergelijkbaar met Amerikaanse donuts, maar hebben een eigen unieke smaak en textuur. Hier is een eenvoudig oliebollen recept dat je thuis kunt maken:

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • 500 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 200 gram rozijnen (optioneel)
  • 100 gram krenten (optioneel)
  • 50 gram sukade (optioneel)
  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden (optioneel)
  • Frituurolie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie)
  • Poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom de bloem, het zout en de suiker. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten.
  2. Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit mengsel in het kuiltje van de droge ingrediënten. Voeg ook het ei toe.
  3. Roer het beslag met een houten lepel of mixer met deeghaken tot een glad en luchtig geheel. Het beslag moet dik en plakkerig zijn.
  4. Voeg, indien gewenst, de rozijnen, krenten, sukade en/of appelstukjes toe aan het beslag. Roer voorzichtig door zodat alles gelijkmatig wordt verdeeld.
  5. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag ongeveer 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Het beslag moet in volume verdubbelen.
  6. Verwarm ondertussen de frituurolie in een diepe pan of frituurpan tot een temperatuur van 180°C.
  7. Gebruik twee ingevette eetlepels of een ijsboltang om het beslag in de hete olie te scheppen. Frituur de oliebollen in kleine porties, zodat ze genoeg ruimte hebben om te drijven en gelijkmatig te garen.
  8. Frituur de oliebollen ongeveer 5 tot 8 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Draai ze halverwege de frituurtijd om met een schuimspaan, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig kleuren.
  9. Schep de oliebollen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  10. Bestuif de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.

Eet smakelijk en geniet van je zelfgemaakte oliebollen!

Meer lekker zoete recepten bekijk deze poffertjes dan eens!