5 Heerlijke Recepten om Restjes Boerenkool te Gebruiken

Restjes Boerenkool Gebruiken

Boerenkool is een gezonde en voedzame groente, maar soms blijft er wat van over na het koken. In plaats van het weg te gooien, kun je restjes boerenkool creatief gebruiken in verschillende gerechten. In dit artikel delen we vijf gedetailleerde recepten waarmee je restjes boerenkool kunt omtoveren tot smakelijke maaltijden en voedselverspilling kunt verminderen. Hier vind je instructies en een opsomming van de benodigde ingrediënten voor elk recept.

1. Boerenkoolpesto

Ingrediënten:

– Restjes gekookte boerenkool

– Basilicumblaadjes

– Geroosterde pijnboompitten

– Knoflook

– Parmezaanse kaas

– Olijfolie

– Citroensap

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Mix de gekookte boerenkool, basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en citroensap in een keukenmachine.

2. Voeg olijfolie toe terwijl je blijft mixen tot het een gladde pesto wordt.

3. Breng op smaak met zout en peper.

4. Serveer met pasta, gegrilde groenten of als dipsaus voor brood.

2. Boerenkoolomelet

Ingrediënten:

– Restjes gekookte boerenkool

– Eieren

– Ui, fijngesneden

– Geraspte kaas

– Boter of olie om te bakken

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Verhit boter of olie in een koekenpan en bak de fijngesneden ui tot deze glazig is.

2. Voeg de gekookte boerenkool toe en bak kort mee.

3. Klop eieren los en giet ze over de boerenkool en ui.

4. Bestrooi met geraspte kaas en laat de omelet bakken tot de eieren volledig zijn gestold.

5. Breng op smaak met zout en peper en serveer als ontbijt of brunchgerecht.

3. Boerenkoolsoep met Worst

Ingrediënten:

– Restjes gekookte boerenkool

– Kippen- of groentebouillon

– Worsten (bijv. Italiaanse worstjes), in plakjes

– Aardappelen, in blokjes

– Ui, fijngesneden

– Knoflook, fijngehakt

– Boter of olie om te bakken

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Verhit boter of olie in een soeppan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

2. Voeg de plakjes worst toe en bak tot ze bruin zijn.

3. Voeg de gekookte boerenkool, aardappelen en bouillon toe.

4. Laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn.

5. Breng op smaak met zout en peper en serveer als een stevige boerenkoolsoep.

4. Boerenkoolsalade met Balsamico Dressing

Ingrediënten:

– Restjes gekookte boerenkool

– Cherrytomaatjes, gehalveerd

– Rode ui, dun gesneden

– Feta kaas, verkruimeld

– Geroosterde noten (bijv. walnoten, amandelen)

– Balsamicoazijn

– Olijfolie

– Honing

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Meng de gekookte boerenkool, cherrytomaatjes, rode ui, feta kaas en geroosterde noten in een grote kom.

2. Maak een dressing door balsamicoazijn, olijfolie, honing, zout en peper te combineren.

3. Giet de dressing over de salade en meng goed.

4. Serveer als een smakelijke bijgerecht of lichte maaltijdsalade.

5. Boerenkoolquiche

Ingrediënten:

– Restjes gekookte boerenkool

– Quichedeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

– Eieren

– Room of melk

– Geraspte kaas

– Ui, fijngesneden

– Knoflook, fijngehakt

– Boter of olie om te bakken

– Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Bak de fijngesneden ui en knoflook in boter of olie tot ze zacht zijn.

2. Bekleed een quichevorm met het deeg en prik er gaatjes in met een vork.

3. Verdeel de gekookte boerenkool, gebakken ui en knoflook over de bodem.

4. Klop eieren, room of melk, geraspte kaas, zout en peper samen en giet dit over de boerenkool.

5. Bak in de oven volgens de aanwijzingen voor het quichedeeg, tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin is.

6. Serveer de boerenkoolquiche warm of op kamertemperatuur als hoofdgerecht.

Samenvatting:

Restjes gekookte boerenkool kunnen worden omgetoverd tot heerlijke gerechten zoals boerenkoolpesto, boerenkoolomelet, boerenkoolsoep met worst, boerenkoolsalade met balsamico dressing en boerenkoolquiche. Deze recepten bieden creatieve manieren om van je overgebleven boerenkool te genieten en voedselverspilling te verminderen. Geniet van deze smakelijke en gezonde opties!

Wil je een ander stamppot recept proberen? Probeer dan dit hete bliksem recept.