Oma’s recept: Rijkgevulde erwtensoep

Rijkgevulde erwtensoep (snert)

Erwtensoep, ook wel bekend als snert, is een klassiek winters gerecht uit de Nederlandse keuken. Mijn oma maakte het vroeger altijd en het brengt mij de koude wintermaanden makkelijk door! Het is een dikke soep gemaakt van spliterwten, groenten en vaak ook vlees zoals spek of rookworst. Het is een voedzaam en stevig gerecht dat perfect is om te eten tijdens de koude winterdagen. In dit recept leg ik uit hoe je gemakkelijk zelf erwtensoep kunt maken.

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 wortelen, in kleine blokjes gesneden
  • 1 knolselderij, in kleine blokjes gesneden
  • 2 aardappelen, in kleine blokjes gesneden
  • 200 gram gerookt spek, in blokjes gesneden
  • 1 rookworst
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 liter water
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Spoel de spliterwten goed af en laat ze een paar uur weken in water.
  2. Snijd alle groenten en het gerookte spek in kleine blokjes.
  3. Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur en bak het gerookte spek totdat alle spekjes goudbruin zijn. Voeg vervolgens de ui, prei, wortelen, knolselderij en aardappelen toe en bak deze mee tot de groenten zacht zijn geworden.
  4. Voeg de spliterwten, laurierblaadjes en 2 liter water toe aan de pan en breng aan de kook. Roer goed door en laat de soep ongeveer 2 uur sudderen op laag vuur totdat de spliterwten zacht zijn geworden en uit elkaar vallen.
  5. Haal de rookworst uit de verpakking en kook deze de laatste 20 minuten mee in de soeppan.
  6. Haal de laurierblaadjes en tijm uit de soep. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde en dikke soep. Voeg water toe indien nodig om de gewenste dikte te bereiken.
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel wat maggi.
  8. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met roggebrood en katenspek. Zelf eet ik het altijd met een bruine boterham met een laagje boter!

Dit eenvoudige recept voor erwtensoep is heerlijk hartig en stevig, perfect voor een warme en gezellige maaltijd tijdens koude winterdagen. De soep kan gemakkelijk worden gemaakt en kan ook worden ingevroren voor later gebruik.

Eetsmakelijk!

Lees hier het recept voor erwtensoep.